Acasă Politic Activitatea medicilor de familie recunoscută ca vechime în muncă

Activitatea medicilor de familie recunoscută ca vechime în muncă

DISTRIBUIȚI

165139 – 08062022 –  Activitatea medicilor de familie va avea recunoaștere deplină ca vechime în muncă. Inițiativa legislativă repară o nedreptate făcută zecilor de mii de medici de familie, de specialitate sau stomatologi care lucrează în cadrul propriilor lor cabinete medicale. Potrivit legislației actuale, lor nu le este recunoscută vechimea în muncă în cazul unor concursuri de angajare sau a încadrării pe grila de salarizare în unitățile publice.

„Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii și asociațiile profesionale ale acestora și ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm. Medici de familie chiar și cu 20 de ani de experiență nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deși plăteau contribuțiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de muncă. Fiind profesii liberale, aceștia nu își pot face contracte de muncă lor înșiși în propriul cabinet pentru că nu au legal această opțiune. Ei plătesc contribuții pe munca independentă, experiență care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin. Mulțumesc pentru sprijin colegilor senatori din Comisia pentru sănătate și din plen pentru votul în unanimitate și sper ca proiectul să beneficieze de același sprijin și la Camera Deputaților”, spune Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă și protecție socială, inițiatoarea legii.

Noua propunere prevede ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale să fie considerată experiență profesională de medic pentru titularul cabinetului și să fie considerată vechime în muncă, similar prevederilor legale care li se aplică avocaților care au recunoscută vechimea în propriile cabinete. Pentru a fi luat în considerare ca vechime în muncă pentru medic, cabinetul său individual trebuie să îndeplinească două condiții: să fi avut venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară și să fi achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit statisticilor, în anul 2020, în țara noastră erau înregistrate aproape 40.000 de cabinete medicale independente ale medicilor de familie, de specialitate sau stomatologi.

Conform datelor INS, în anul 2020 au funcționat:

– 10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban și 4.267 în mediul rural);

– 12.276 cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban și 533 în mediul rural);

– 15.650 cabinete stomatologice independente (13.374 în mediul urban și 2.276 cabinete în mediul rural).

Total: 38.578 cabinete medicale independente

Totodată, persoanele care lucrează ca persoană fizică autorizată (PFA) vor avea vechimea în muncă recunoscută. Legea care prevede recunoașterea vechimii în muncă pentru PFA a intrat în vigoare pe 9 mai 2022 (Legea nr.125/2022).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.