Acasă Externe Cehia preia președinția Consiliului UE

Cehia preia președinția Consiliului UE

DISTRIBUIȚI

 165434 – 30062022 – Cehia preia vineri preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), „în vremuri grele” în Europa, în timp ce toate privirile sunt aţintite asupra Ucrainei, relatează AFP, preluată de News.ro.

Această preşedinţie, pe care Cehia o preia de la Franţa şi urmează să o predea Suediei, „nu este prevăzută cu vreme bună, ea este prevăzută cu vreme rea”, avertizează Pavel Havlicek, de la Asociaţia pentru Afaceri Internaţionale cu sediul la Praga.

Guvernul ceh îi primeşte vineri pe comisarii europeni, într-un castel, la discuţii, urmate de un concert, în această ţară cu 10,5 milioane de locuitori, care a aderat la UE în 2004.

Praga vrea să pună în centrul preşedinţiei sale a UE ajutarea Ucrainei, criza refugiaţilor ucraineni şi reconstrucţia ucraineană, dar şi securitatea energetică europeană.

Cehia, un partizan fervent al sancţiunilor impuse Rusiei în cadrul UE, a primit aproape 400.000 de refugiaţi ucraineni de la începutul războiului, în februarie, şi oferă Ucrainei un ajutor financiar şi militar.

Premierul Petr Fiala (dreapta), un fost analist politic, unul dintre autorii unei cărţi despre UE, declara recent că va încerca să organizeze un summit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ţările din Balcani – ale căror candidaturi la aderarea la UE, promovate de către Praga, dar şi ale altor ţări din Europa de Est se află într-un punct mort – ar urma să participe, de asemenea, la acest summit.

Însă acest summit – care să prezinte un fel de ”plan Marshall” pentru Ucraina – urmează să aibă loc doar după ce se termină Războiul din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.