Acasă Cultura/Media Green Deal în bucătărie. Gătit în Cuptorul Solar

Green Deal în bucătărie. Gătit în Cuptorul Solar

DISTRIBUIȚI

 165348 – 23062022 –  Deciziile luate la nivel european pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică vor revoluționa sectorul energetic și vor schimba lumea, construind un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare. Responsabilitatea în ceea ce privește energia viitorului este a tuturor și fiecare dintre noi poate fi parte din soluție prin deciziile pe care le ia și prin stilul de viață pe care îl adoptă.

Asociația Energia Inteligentă a lansat proiectul „Gătit în cuptorul solar”, prin care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra caracterului limitat al resurselor energetice și al nevoii de a ne îndrepta atenția din ce în ce mai mult aspra surselor de energie regenerabilă.

„Schimbarea începe cu oameni și prin oameni. Prin acest proiect ne dorim ca în special tinerii să conștientizeze importanța folosirii energiei din surse regenerabile. Vrem să îi încurajăm să gândească diferit, să se implice în găsirea de soluții mai puțin poluante pentru activitățile uzuale din viața de zi cu zi și să caute continuu alternative sustenabile la resursele energetice ”clasice” cu care au fost obișnuiți până acum. Poate că este un mod de a comunica puțin dus la extreme, sunt puțini cei care vor folosi cuptoare solare în rutina zilnică de pregătire a hranei, însă sperăm că tocmai datorită acestui lucru mesajul nostru va ajunge la cât mai mulți oameni” a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Proiectul se desfășoară sub forma unor concursuri de gătit folosind cuptorul solar. Elevi de liceu s-au întrecut în realizarea celor mai bune cuptoare solare care au fost testate miercuri, 22 iunie în cadrul primului eveniment de acest gen din România. Au participat la concurs patru echipe din cadrul Liceului Teoretic ,,Stephan Ludwig Roth” și două echipe din cadrul Colegiului ,,Școala Națională de Gaz” din Mediaș. Cel mai original preparat realizat în cuptorul solar a fost premiat de un juriu din care a făcut parte un bucătar profesionist. Elevii au avut parte și de o sesiune de consiliere pe alimentație sănătoasă, susținută de Anamaria Teglas, Consilier Stil de Viață Sănătos. Evenimentul a fost găzduit de Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș.

Cea de-a doua etapă a proiectului „Gătit în cuptorul solar” va avea loc la încputul lunii septembrie în Eforie Nord. Cinci echipe formate din reprCezentanți ai companiilor din sectorul energetic și nu numai, alături de reprezentanți mass media se vor întrece în pregătirea celui mai reușit preparat realizat folosind cuptorul solar, după reguli stricte pregătite de Chef Cezar Munteanu care s-a alăturat proiectului nostru în calitate de jurat.

„Trăim vremuri neobișnuite și tulburi care ne cer să ne adaptăm, în care schimbarea face parte, deja, din viața noastră de zi cu zi. Iar asta trebuie să ne facă mai creativi și, în aceeași măsura, mai responsabili cu lumea în care trăim. Proiectul „Gătit in cuptorul solar” propus de Asociatia Energia Inteligentă are tot ceea ce-i trebuie sa ne provoace la creativitate și la adaptarea la un nou stil de viată. Sunt primul când vine vorba despre provocări, așa că, abia aștept sa fiu jurat într-o competiție, nu doar despre gătit, ci despre viată responsabilă” a declarat Chef Cezar Munteanu.

Ana Hotels Europa din Eforie Nord s-a alăturat proiectului nostru în calitate de partener și va găzdui în grădinile sale a doua etapă a proiectului „Gătit în Cuptorul Solar”.

“Credem în gesturi simple care pot contribui la schimbări pozitive, fie că este vorba despre crearea unor ateliere de reciclare creativă sau măsuri de protejarea mediului pe care le aplicăm deja în locațiile noastre. Faptul că ne-am alăturat acestui proiect inovativ a venit ca un gest firesc de continuare a acțiunilor noastre de protejare a mediului, dar și din dorința de a arăta oamenilor importanța găsirii a cât mai multor soluții nepoluante” a declarant Iuliana Tasie, Director General, Ana Hotels Europa Eforie Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.