Acasă Anchete Interne Percheziții în România și Marea Britanie într-un dosar de trafic de persoane...

Percheziții în România și Marea Britanie într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism

DISTRIBUIȚI

 165245 – 15062022–  La data de 6 mai 2022, respectiv la data de 14 iunie 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, au organizat și desfășurat, în mod coordonat, cu sprijinul Eurojust, ample operațiuni de combatere a traficului de persoane, în România și Marea Britanie.

Astfel, la data de 6 mai 2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău au efectuat 7 percheziții domiciliare în România, în Buzău și în București, în urma cărora au fost descoperite și ridicate 2.000 de lei, 4 telefoane mobile și înscrisuri. De asemenea, au fost dispuse măsuri asigurătorii cu privire la 3 imobile, cu o valoare estimativă de 200.000 de euro.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor, reținându-se că, începând cu luna ianuarie 2017, pe raza județului Buzău, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în anul 2022, grup specializat în obținerea unor sume de bani ca urmare a exploatării sexuale a mai multor persoane vătămate.

Astfel, membrii grupului au racolat, în perioada menționată, mai multe persoane vătămate, din diferite județe din România (Buzău, Vrancea, Galați, Brăila), pe care le-au transportat în Marea Britanie, unde au fost determinate să practice prostituția în folosul grupului, în apartamente închiriate, din diferite orașe din această țară.

În scopul exploatării sexuale, membrii grupului au postat anunțuri pe site-urile dedicate din Marea Britanie, sumele de bani obținute în această modalitate fiind transferate în România și folosite în vederea achiziționării de bunuri mobile și imobile, în vederea disimulării originii ilicite a veniturilor.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au fost conduse, în vederea audierii, 15 persoane.
În urma activităților desfășurate, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile cu privire la un inculpat și măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile cu privire la 3 inculpați.

La data de 14 iunie 2022, au fost puse în executare alte 7 mandate de percheziție domiciliară, în Marea Britanie, în Leeds Southampton, Birmingham, Reading și Manchester, în legătură cu activitatea aceluiași grup infracțional organizat, la care au participat un procuror din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău și șase polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău.

În urma perchezițiilor efectuate în Marea Britanie, au fost descoperite 5 persoane vătămate. Totodată au fost ridicate suma de aproximativ 6.000 de lire, 15 telefoane mobile și înscrisuri. Cu privire la patru persoane implicate în activitatea infracțională, s-a dispus arestarea de către autoritățile competente din Marea Britanie.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, în cursul anului 2020 fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice, cu participarea Wiltshire Police. De asemenea, Eurojust a organizat patru întâlniri de coordonare.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploieşti și București, precum și al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.