Acasă Economie Persoanele fizice și firmele pot amâna, în anumite condiții, ratele la bănci

Persoanele fizice și firmele pot amâna, în anumite condiții, ratele la bănci

DISTRIBUIȚI

165418 – 29062022  – Persoanele fizice și de companiile care care au avut o creștere de cel puțin 25% a cheltuielilor medii lunare au posibilitatea amânării ratelor bancare pentru creditele acordate până la data de 30 aprilie 2022, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată miercuri de Guvern. Măsura poate fi aplicată pentru o perioadă de cel mult nouă luni. Potrivit ordonanței, la cererea debitorului, ratele se suspendă pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni.

Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut, potrivit ordonanței de urgență.

„Sunt exceptate de la aplicarea prezentei ordonanțe de urgență facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice”, se arată în textul actului normativ.

Facilitatea suspendării ratelor „poate fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată.”

Măsura se acordă exclusiv debitorilor care au fost afectați financiar de situația gravă generată de criza actuală.

Potrivit ordonanței, „pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor de principal, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin mijloace electronice de comunicare, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care devin aplicabile prevederile prezentei ordonanțe de urgență conform art. 7. Solicitarea trebuie însoțită de declarațiile pe proprie răspundere”.

Persoanele fizice care solicită amânarea ratelor nu trebuie să se afle în incapacitate de plată la data solicitării suspendării rambursării creditului și să nu fi fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor. Solicitanții trebuie să dea o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021 și, la data solicitării, să nu fi beneficiat de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a ordonanței.

Firmele care solicită suspendarea plății ratelor trebuie să prezinte declarația pe propria răspundere, cu privire la afectarea, în sensul scăderii, în contextul crizei actuale, cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată, comparativ cu perioada similară a anului 2021, să prezinte declarația pe propria răspundere că nu vor distribui și nici nu vor plăti dividende pe perioada aplicării facilității de amânare la plată și nu vor acorda sau rambursa credite către acționari. De asemenea, firmele nu trebuie să fi înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți în legătură cu bilete la ordin sau cecuri, în ultimele 6 (șase) luni anterioare datei solicitării, să nu fie în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului și să prezinte declarația pe propria răspundere că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social, potrivit bilanțului la 31.12.2021 depus și înregistrat la autoritățile fiscale, că nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/un plan de restructurare a datoriilor agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Potrivit ordonanței de urgență, statul român, prin Ministerul Finanțelor, garantează în proporție de 100% plata dobânzii pentru persoanele fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.