Acasă Externe Agenda Europeana Planurile naționale de redresare: PE evaluează eficiența finanțării pe perioada crizei

Planurile naționale de redresare: PE evaluează eficiența finanțării pe perioada crizei

DISTRIBUIȚI

165354 – 24062022 –  Parlamentul European solicită ca finanțarea redresării să fie transparentă, condiționată de respectarea statului de drept și de asigurarea unui randament maxim al investițiilor UE.

Prin raportul adoptat cu 420 voturi pentru, 90 împotrivă și 83 abțineri, eurodeputații intenționează să influențeze viitoarea evaluare de către Comisie a punerii în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), prevăzută înainte de 31 iulie 2022.

Protejarea finanțelor, a valorilor UE și a statului de drept

Eurodeputații solicită Comisiei să asigure un mecanism solid de audit și monitorizare a cheltuielilor aferente, a punerii în aplicare și a gestionării datelor Mecanismului de redresare și reziliență. Acest lucru ar preveni utilizarea abuzivă, dubla finanțare sau suprapunerea obiectivelor cu alte programe de finanțare ale UE.

Aceștia subliniază că statul de drept, protecția valorilor UE și gestionarea financiară solidă a fondurilor UE necesită o evaluare continuă pe tot parcursul ciclului de viață al MRR. Ar trebui să fie posibilă oprirea sau recuperarea fondurilor deja plătite în cazul nerespectării acestor criterii.

Autonomia strategică, războiul din Ucraina și investițiile sociale

Investițiile în tranziția verde și în transformarea digitală din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență ar trebui să contribuie la creșterea autonomiei strategice și a independenței UE, în special la reducerea dependenței sale de combustibilii fosili importați. Cu toate acestea, eurodeputații solicită mai multe proiecte transfrontaliere, cum ar fi îmbunătățirea interconectării rețelelor europene de energie electrică și de gaz și sincronizarea completă a rețelelor electrice. Aceștia subliniază rolul Mecanismului de redresare și reziliență în implementarea REPowerEU și afirmă că împrumuturile disponibile în cadrul MRR ar putea fi utilizate pentru a completa aceste proiecte și a promova investițiile în tranziția energetică a UE, contribuind în mod semnificativ la suveranitatea energetică a UE.

De asemenea, aceștia încurajează statele membre să utilizeze întregul potențial al Mecanismului de redresare și reziliență, inclusiv împrumuturile, pentru a contracara efectele provocărilor actuale și viitoare – în domenii precum IMM-urile, asistența medicală, măsurile de sprijinire a refugiaților ucraineni și sprijinirea administrației locale și regionale în utilizarea eficace a fondurilor.

Transparența

Eurodeputații reiterează faptul că tabloul de bord privind redresarea și reziliența trebuie să ofere cetățenilor informații de bază cu privire la progresele generale înregistrate în punerea în aplicare a planurilor naționale. Aceștia se așteaptă la o monitorizare continuă a punerii în aplicare a celor șase piloni ai MRR, precum și a obiectivului de 37% pentru cheltuielile legate de mediu și de 20% pentru aspectele digitale. Aceștia reamintesc că statele membre ar trebui să colecteze și să asigure accesul la datele privind proprietarii reali ai întreprinderilor care primesc fonduri și beneficiarii programului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.