Acasă Politic Proiect pentru eliminarea unei bariere de acces în politică

Proiect pentru eliminarea unei bariere de acces în politică

DISTRIBUIȚI

 165349 – 23062022 – USR a depus, la inițiativa deputaților Silviu Dehelean și Adrian Giurgiu, un proiect de lege care elimină una dintre ultimele bariere ridicate de vechile partide pentru a bloca accesul cetățenilor în politică. Este vorba despre obligativitatea partidelor politice de a participa la două tururi de alegeri consecutive, sub sancțiunea dizolvării, se arată într-un comunicat de presă.

Legislația actuală prevede declararea ca inactiv a unui partid politic dacă „nu a desemnat candidați, singur sau în alianță, în două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, în minimum 75 de circumscripții electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidați în cel puțin o circumscripție electorală sau candidați în cel puțin 3 circumscripții electorale, în cazul alegerilor parlamentare”.

Prevederea poate duce la eliminarea de pe scena politică a partidelor mici care nu au întotdeauna numărul de candidați necesari. Lucru constatat, de altfel, în realitate, când Ministerul Public, în baza prevederii menționate, a solicitat desființarea a 15 partide politice, printre care și partidul local POL de la Târgu Mureș.

Proiectul USR propune modificarea art. 46 alin. (1) lit. (b) din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, în sensul ca un partid să fie considerat inactiv dacă „nu a desemnat niciun candidat, singur sau în alianță, în nicio campanie electorală pe parcursul a cinci ani, cu excepția celei prezidențiale”.

În acest fel, partidele mici sau partidele locale nu mai riscă dizolvarea, iar cetățenii vor avea la dispoziție o gamă mai largă de formațiuni sau persoane pe care le pot alege. Astfel, sunt premise pentru a crește nu doar numărul persoanelor interesate să candideze, dar și numărul celor care votează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.