Acasă Politic Se schimbă Codul Fiscal/ La combustibili, accizele rămân neschimbate, cu condiția ca paritatea...

Se schimbă Codul Fiscal/ La combustibili, accizele rămân neschimbate, cu condiția ca paritatea leu-euro sa nu scadă

DISTRIBUIȚI

 165426 – 30062022 – Liderii coaliției de guvernare au decis măsurile fiscale care vor fi introduse un noul Cod Fiscal. Acestea includ deduceri pentru veniturile mici, creșterea accizelor la alcool și tutun, creșteri de TVA. De asemenea, va crește impozitul pe jocurile de noroc.

Astfel, vor exista deduceri de impozite pentru veniturile până în 4.500 de lei, urmând ca impactul bugetar al acestei măsuri să fie de 3 miliarde de lei pe an până în 2023, potrivit Digi24.ro.

Tinerii cu vârste până în 26 de ani vor beneficia de deduceri de 15% din impozitul pe venit, în valoare maximă de 383 de lei.

De asemenea, vor exista deduceri pentru familiile care au copii, în sumă de 100 de lei pentru fiecare copil, dacă aceștia sunt la o formă de învățământ. De la 4 copii, în sus, impozitul pe venit va fi zero. Deducerea se va aplica doar unuia dintre părinți.

La contractele part time, contribuțiile vor fi similare cu cele ale salariului minim pe economie, dacă există un singur contract.

Vor fi exceptați elevii și studenții cu vârste până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

După digitalizarea ANAF s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, care este un pas spre trecerea la impozitul progresiv.

În coaliție au fost decise de asemenea creșteri de accize. Astfel, de la 1 august va crește acciza la țigări cu 31 de lei (60 de bani pe pachet), iar de la 1 ianuarie va crește cu 20% și acciza la alcool, cu 6 bani pe litru.

La combustibi, accizele rămân neschimbate, cu condiția ca paritatea leu-euro sa nu scadă.

Au fost decise de asemenea creșteri de TVA. Astfel, pentru restaurante, servicii de catering și hoteluri, taxa pe valoarea adăugată crește de la 5% la 9%. Pentru băuturile cu zahăr, TVA crește de la 9% la 19%.

Pentru locuințe se va plăti TVA de 5% doar pentru o locuință până la plafonul de 600.000 de lei și până în 80 mp2 utili.

În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare ale persoanelor fizice, se trece la impozitare de 1% pentru o locuință deținută timp de peste 3 ani și impozit 3% pentru imobile deținute mai puțin de 3 ani, cu excepția moștenirilor.

De asemenea, se elimina cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii.

Vor fi modificări și în ceea ce primește impozitul pe proprietate. Nu se va mai face diferență între persoanele fizice și persoanele juridice. Se va face o clasificare între porprietăți rezidențiale, unde cota de impozitare va fi de 0,1-0,2% și nerezidențiale, unde cota va fi de 1-1,3%.

În ceea ce privește microîntreprinderile, a fost decisă reducerea pragului de impozitare de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. De asemenea, o persoană va putea deține controlul la cel mult 3 microîntreprinderi și vor exista limitări ale obiectului de activitate. De asemenea, microîntreprinderile trebuie să aibă cel puțin un angajat.

Impozitarea dividendelor crește de la 5% la 8%.

În ceea ce privește persoanele fizice autorizate, plafonul de impozitare scade de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.

În coaliție s-a decis de asemenea creșterea impozitelor pe jocurile de noroc la 40% dn câștig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivelul UE, pentru a avea un model în acest sens.

În ceea ce privește domeniul agriculturii și cel al construcțiilor, liderii coaliției au decis scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale și limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (a veniturilor anuale).

În ceea cce privește veniturile extrasalariale, nu se vor plăti contribuții pentru sume mai mici de 6 salarii minime brute. Între 6 și 12 salarii minime brute se vor plăti contribuții pentru 6 salarii minime, între 12 și 24 salarii minime brute – pentru 12 salarii minime, iar peste 24 salarii minime brute se vor plăti contribuții ca pentru 24 de salarii minime.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.