Acasă Social Aparare Șeful Statului Major al Apărării, la a XV-a ediție a Balkan CHOD...

Șeful Statului Major al Apărării, la a XV-a ediție a Balkan CHOD Forum

DISTRIBUIȚI

 165274 – 17062022–  Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, în zilele de 15 și 16 iunie, la a XV-a ediție a „Conferinței șefilor Apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară” (Balkan Countries Chief of Defence Conference on Military Cooperation / Balkan CHOD Forum), care a avut loc în localitatea Ohrid din Republica Macedonia de Nord.

Inițiativa regională vizează întărirea securității și asigurarea unui climat de stabilitate în Balcani, dezvoltarea mecanismului regional de gestionare a crizelor și creșterea interoperabilității forțelor.

Principala temă din agenda șefilor Apărării s-a intitulat „Utilizarea forțelor armate (bunele practici) pentru gestionarea ultimelor provocări în context național și regional”. Totodată, obiectivele reuniunii au urmărit îmbunătățirea cooperării regionale și identificarea unor noi modalități de răspuns la provocările de securitate din regiune, în special la riscurile și amenințările de tip asimetric. S-a subliniat nevoia executării instruirii în comun în vederea obținerii nivelului dorit de interoperabilitate și a asigurării asistenței mutuale.

România sprijină acțiunile de menținere a securității în regiunea Balcanilor. „Stabilitatea acestei zone europene se înscrie între prioritățile strategice. Așadar, cu participarea unor reprezentanți ai NATO și UE, inițiativa Balkan CHOD Forum este o sursă care generează creșterea încrederii reciproce între țările membre, fiind o platformă de cooperare militară, proprie Balcanilor, care contribuie la asigurarea climatului de stabilitate”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

În marja conferinței din Republica Macedonia de Nord, șeful Apărării din România a purtat discuții cu omologii din Bosnia și Herțegovina, generalul-locotenent Senad Mašović, și din Serbia, generalul Milan Mojsilović.

La lucrările reuniunii de la Ohrid, din acest an, au fost invitați, în calitate de observatori, șeful Apărării din Croația și reprezentanți militari ai NATO, UE și Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA pentru Europa și Africa (USAREUR-AF). La final, șefii Apărării din Balcani și-au reafirmat angajamentul de a extinde și întări cooperarea militară regională.

Conferința anuală a șefilor Apărării din Balcani, un instrument complementar altor inițiative regionale, urmărește dinamizarea cooperării între nouă state ale Europei de Sud-Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia). Președinția reuniunii se asigură prin rotație de națiunile membre, în ordine alfabetică. Țara noastră a fost gazda conferințelor din 2010 (ediția a IV-a) și din 2019 (ediția a XIII-a). Unul dintre proiectele importante materializate în cadrul Balkan CHOD Forum este „Rețeaua de exerciții și instruire din Sud-Estul Europei”, instrument de interconectare a centrelor de instruire prin simulare ale țărilor membre. România a participat la cele două exerciții prin simulare Balkan Bridges (2015 și 2019), derulate în cadrul acestui proiect.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.