Acasă Externe Ucraina, scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană

Ucraina, scutită de taxe vamale în Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

165118 – 07062022 – Timp de un an, produsele ucrainene vor fi exceptate de la plata taxelor vamale la intrarea în UE, după ce măsurile votate de Parlamentul European în 19 mai au intrat luni în vigoare, a anunțat, pe contul său de Facebook, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

„Această liberalizare temporară a comerțului aplicabilă produselor ucrainene va avea două consecințe esențiale în acest moment. Prima se referă la evitarea unei crize alimentare în Uniune, Ucraina fiind un exportator important de cereale, fructe, legume, precum și de echipamente și substanțe folosite în agricultură. A doua constituie un sprijin real pentru economia și implicit populația din țara vecină, greu încercată de războiul care a depășit 100 de zile deja”, a precizat acesta.

Măsurile decise de Uniunea Europeană sunt:

taxele vamale preferențiale la importul în Uniune al anumitor produse industriale originare din Ucraina, care fac obiectul unei eliminări treptate pe o perioadă de șapte ani în conformitate cu anexa I-A la Acordul de asociere, se stabilesc la zero;

aplicarea sistemului prețurilor de intrare se suspendă pentru produsele respective pentru care se aplică, astfel cum se specifică în anexa I-A la Acordul de asociere. Importurilor de produse respective nu li se aplică taxe vamale;

toate contingentele tarifare stabilite în temeiul anexei I-A la Acordul de asociere se suspendă, iar produsele care fac obiectul contingentelor respective sunt admise la importul în Uniune din Ucraina fără taxe vamale.

prin derogare de la articolul 14 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/1036, taxele antidumping la importurile originare din Ucraina efectuate în cursul aplicării prezentului regulament nu se percep în niciun moment, nici după expirarea prezentului regulament.

aplicarea Regulamentului (UE) 2015/478 se suspendă temporar în ceea ce privește importurile originare din Ucraina.

Aceste prevederi sunt valabile cât timp și Ucraina respectă regulile de origine a produselor și procedurile aferente și nu introduce la rândul ei noi taxe vamale. Una dintre condițiile puse Ucrainei se referă la respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale și respectarea principiilor statului de drept, precum și eforturile continue și susținute în ceea ce privește lupta împotriva corupției și a activităților ilegale, a precizat Vlad Gheorghe.

Potrivit europarlamentarului USR, există și o clauză de salvgardare, pentru ca producătorii europeni să nu fie afectați de aceste măsuri: dacă un produs ucrainean riscă să aducă daune celor din UE cu produse similare sau aflate în concurență directă, taxele vamale pot fi reintroduse oricând. „Asta ca să nu sară iar trompetele Rusiei cu placa lor clasică ”vă gândiți la ucraineni, dar la cetățenii voștri nu”. Tocmai, noi în UE ne gândim la binele cetățenilor – în Rusia, Putin se gândește la binele lui, al lui Lavrov și-al nomenclaturii de la Kremlin, precum se gândeau comuniștii înainte de 1989 și este rușinos că uităm asta”, a subliniat acesta.

Regulamentul a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene vineri, pe 3 iunie 2022 și se aplică din prima zi lucrătoare după publicare, timp de un an. – G4media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.