Acasă Externe Agenda Europeana UE va impune încărcătoare universale începând din 2024

UE va impune încărcătoare universale începând din 2024

DISTRIBUIȚI

  165142 – 08062022 –  UE va impune din 2024 un încărcător universal pentru smartphone-uri, tablete, console și camere digitale, spre dezamăgirea Apple care s-a opus măsurii, după ce țările membre și europarlamentarii au căzut marți de acord, relatează AFP.

Până în toamna anului 2024, o serie de dispozitive reîncărcabile prin cablu – telefoane mobile, tablete, e-readere, căști, camere digitale, console portabile de jocuri video, difuzoare portabile… – vor trebui echipate cu un port USB-C pentru a fi vândute în UE, indiferent de producător.

„Până în toamna anului 2024, USB-C va deveni portul comun de încărcare pentru toate telefoanele mobile, tabletele și camerele din UE”, a declarat Parlamentul European într-un comunicat.

Laptopurile vor fi supuse aceleiași cerințe de încărcător unic până în primăvara anului 2026.

Acordul politic la care s-a ajuns marți, după negocieri îndelungate, va fi aprobat oficial după această vară de Parlamentul European și de Consiliu, organismul care reprezintă statele.

De asemenea, legea deschide calea pentru standardizarea în viitor a tehnologiilor de încărcare fără fir.

Consumatorii nu vor mai avea nevoie de un cablu diferit de fiecare dată când cumpără un dispozitiv nou, ei vor putea folosi un încărcător pentru toate dispozitivele lor electronice mici și mijlocii” eliminând accesoriile inutile, spune Parlamentul.

Jumătate dintre încărcătoarele vândute cu telefoane mobile în 2018 aveau un port USB micro-B, în timp ce 29% aveau un port USB-C și 21% un conector Lightning, a arătat un studiu al Comisiei din 2019.

Șeful industriei UE, Thierry Breton, a declarat că acordul va economisi aproximativ 250 de milioane de euro (267 de milioane de dolari) pentru consumatori.

Acest proiect a fost lansat în 2009 de Comisie, dar s-a confruntat mult cu rezistența industriei.

Cu toate acestea, numărul de tipuri de încărcătoare existente a fost mult redus de-a lungul anilor. De la aproximativ treizeci în 2009, au trecut la trei: conectorul Micro USB care a fost de mult montat pe majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă și tehnologia de încărcare Lightning de la Apple.

Grupul din California, care susține că Lightning alimentează mai mult de un miliard de dispozitive în întreaga lume, și-a exprimat în mod constant opoziția, spunând că decizia UE va „înăbuși inovația” și va rupe UE – sub rezerva unei alegeri standarde „învechite” – de restul lumii. – sursa – Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.