Acasă Anchete Interne Acțiune EMPACT, pentru prevenirea și combaterea traficului de minori

Acțiune EMPACT, pentru prevenirea și combaterea traficului de minori

DISTRIBUIȚI
dramatic portrait of a little homeless boy, dirty hand, poverty, city, street

165502 – 06072022 – Pentru prevenirea și combaterea traficului de minori, Poliția Română a participat la o acțiune europeană, derulată pe parcursul unei săptămâni, în cooperare cu celalte instituții cu atribuții în domeniu. 2 persoane au fost arestate, iar 6 potențiale victime au fost identificate.

Traficul de persoane reprezintă o prioritate pentru Poliția Română, ca urmare a menținerii caracterului complex şi transfrontalier al acestui fenomen, a mobilităţii şi flexibilităţii grupărilor organizate în raport de situaţia şi cerinţele pieţei, în paralel cu profesionalizarea infractorilor cu specializare pe segmentul victimizării fiinţelor umane.

În cadrul ciclului de politici 2022 – 2025 al Uniunii Europene, România este reprezentată în cadrul proiectului EMPACT dedicat combaterii traficului de persoane și și-a asumat, prin intervenția Coordonatorului Național EMPACT, rolul de co-driver al priorității Trafic de persoane, din această poziție țara noastră urmărind constant, din postura de coordonare, atingerea indicatorilor de performanță şi a obiectivelor stabilite la nivel european în această materie.

În urma consultării între statele membre participante și a întocmirii în comun a Planului Operațional de Acțiune 2022, în perioada 6 – 13 iunie 2022, au fost organizate Zilele Comune de Acțiune la nivel European – Joint Action Days Child Trafficking, dedicate prevenirii și combaterii traficului de minori.

La nivel național, au participat polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane din cadrul IGPR – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și structurile teritoriale, alături de reprezentanți ai altor structuri de poliție, precum și ai A.N.I.T.P., I.G.P.F., D.G.A.S.P.C., Jandarmeriei Române și Poliției Locale.

Activitățile au vizat efectuarea de acțiuni de prevenire și operațiuni de culegere de informații și urmărire a indicatorilor de trafic/de risc, la punctele de frontieră.

Echipele multidisciplinare au acționat în scop preventiv în județe de pe întreg teritoriul țării, prin activități de creștere a gradului de conștientizare, dar și în scopul identificării de potențiale victime ale traficului de persoane și traficului de minori ce călătoresc către principalele state de destinație.

Astfel, au fost efectuate controale, verificări și legitimări, au fost afișate materiale informative și au fost împărțite pliante cu informații cu caracter preventiv în principalele puncte de trecere a frontierei și în diverse localități din țară: 14 puncte de trecere a frontierei, 7 aeroporturi, 13 gări, 10 autogări cu plecări internaționale.

Activități cu caracter preventiv-informativ au fost desfășurate în centre de tip familial/de plasament, școli, unități turistice, centre de primire refugiați etc.

Această mobilizare a implicat și activități operative de verificare a  zonelor de prostituție și cerșetorie în 8 județe, intensificarea activităților investigative, verificarea în surse deschise (site-uri internet) și derularea unei acțiuni operative într-un dosar de trafic de minori.

Activitățile, derulate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au condus la arestarea a 2 persoane, identificarea altor 2 persoane bănuite de comiterea infracțiunii de trafic de persoane și 6 potențiale victime (2 majore și 4 minore), precum și la inițierea a 2 investigații de trafic de minori.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.