Acasă Economie Autoritățile române sprijină partea bulgară pentru dragarea Dunării

Autoritățile române sprijină partea bulgară pentru dragarea Dunării

DISTRIBUIȚI

  165763 – 26072022 – Autoritățile române vor sprijini partea bulgară pentru dragarea Dunării în zona Insulei Belene, în aval de Turnu Măgurele, unde traficul comercial este oprit din cauza nivelului scăzut al fluviului, care nu permite o circulație navală sigură. Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați intenționează să acționeze de miercuri cu dispozitive ale Complexului de dragaj de la Giurgiu și estimează că situația se va rezolva până la sfârșitul săptămânii, transmite RRA.

Ministerul Transporturilor de la București a încheiat un acord în acest sens cu instituția similară din Bulgaria, pentru că, în mod normal, asigurarea adâncimilor șenalului navigabil în zona Belene revine ca obligație autorităților de la Sofia.

Debitul Dunării continuă să scadă la intrarea în țară, pe fondul secetei din această vară, dar problemele cu șenalul navigabil al Dunării sunt mai vechi. În urmă cu o lună ministrul Sorin Grindeanu atrăgea atenția că proiectul ”Fast Danube” are o întârziere de două luni față de calendarul stabilit și că în contextul conflictului din Ucrana, este un proiect extrem de important pentru Europa.

”Dunărea trebuie să fie navigabilă pe tot parcursul anului pentru a putea asigura fluxul necesar de mărfuri și materii prime spre și dinspre Uniunea Europeană”, a spus ministrul Grindeanu în discuțiile pe care le-a purtat în luna iunie cu omologii bulgari.

Discuții despre navigabilitatea pe Dunăre au fost purtate și de președintele Klaus Iohannis, în luna mai, cu ocazia vizitei la București a omologului său bulgar Rumen Radev, dar și de premierul Nicoale Ciucă, în luna februarie a.c. într-o convorbire telefonică cu premierul Kiril Petkov.

Fast Danube este un proiect multianual finanţat în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei. Proiectul beneficiază de o finanţare de 85% din partea UE şi de 15% de la bugetul de stat. Partenerii proiectului sunt administraţiile căilor navigabile din România şi Bulgaria – Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi şi Agenţia Executivă pentru Explorarea şi Întreţinerea Dunării din Ruse. Bugetul total al proiectului este de 5.252.000 de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.