Acasă Externe Confruntată cu o criză a forței de muncă, Spania facilitează angajarea imigranților

Confruntată cu o criză a forței de muncă, Spania facilitează angajarea imigranților

DISTRIBUIȚI

 165776 – 27072022 – În contextul în care se confruntă cu o criză de personal în mai multe sectoare (între care turismul şi agricultura) Spania a adoptat marţi o reformă care facilitează angajarea imigranţilor, în pofida ratei ridicate a şomajului pe care o înregistrează.

Reforma aprobată de guvern prevede ”măsuri de anvergură” care să ”încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură”, a dat asigurări ministrul spaniol al securităţii sociale José Luis Escriva, într-o conferinţă de presă.

Sunt avute în vedere regularizarea imigranţilor fără documente prezenţi pe teritoriul spaniol de cel puţin doi ani. Aceştia vor putea fi angajați cu forme legale sau vor putea beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroşi angajaţi nepregătiţi, informează Agerpres.

Reforma simplifică, de asemenea, accesul pe piaţa de muncă spaniolă pentru studenţii străini, care vor fi autorizaţi să muncească până la 30 de ore pe săptămână, pe durata studiilor şi, ulterior, să se integreze pe piaţa muncii după formarea lor, fără obligația de a fi trăit în prealabil trei ani în Spania.

În plus, noile norme favorizează reunificarea familială şi acordarea de vize de muncă în sectoarele care se confruntă cu criză de forţă de muncă, procedurile administrative care trebuie îndeplinite urmând a fi simplificate şi uniformizate.

Ministrul Escriva a mai spus că măsurile vor contribui şi la scăderea costurilor sociale şi economice pentru Spania, în prezent ridicate.

Spania, are o rată a şomajului de 13,65%, una dintre cele mai ridicate din zona euro, se confruntă de ani întregi cu o lipsă de forţă de muncă în anumite sectoare economice, precum HoReCa, agricultura, construcţiile sau transporturile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.