Acasă Politic Consultări între Bogdan Aurescu și Péter Szijjártó

Consultări între Bogdan Aurescu și Péter Szijjártó

DISTRIBUIȚI

 165588 – 12072022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 12 iulie 2022, pentru consultări politice, pe ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, cu prilejul vizitei pe care omologul ungar o efectuează în România, la invitația omologului român.

Vizita la București a ministrului Péter Szijjártó are loc în contextul în care, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.

Consultările politice dintre cei doi demnitari s-au concentrat asupra perspectivelor de aprofundare a dialogului bilateral, pe baza proiectelor de interes comun pentru România și Ungaria, în beneficiul cetățenilor celor două state, indiferent de etnie.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, dorința părții române de a consolida relațiile bilaterale cu Ungaria pe coordonate pragmatice, în spiritul unui parteneriat strategic autentic, ghidat strict de principiile Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (Timișoara, 1996) și ale Declarației privind Cooperarea şi Parteneriatul Strategic româno-ungar pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 2002).

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că România și Ungaria pot acționa constructiv împreună, ca vecini și parteneri strategici, state membre ale Uniunii Europene și aliați în cadrul NATO, respectând angajamentele convenite în plan bilateral și menținând discursul public în logica și spiritul Parteneriatului Strategic și ale Tratatului politic de bază.

Miniștrii de Externe român și ungar au subliniat interesul față de dezvoltarea cooperării economice bilaterale, inclusiv a schimburilor comerciale, care în anul 2021 au atins nivelul record de 11 miliarde de euro. În context, ministrul Bogdan Aurescu a evocat necesitatea avansării rapide în direcția creării Camerei de Comerț româno-ungare la Budapesta, instrument foarte util de stimulare a schimburilor comerciale și investițiilor, conform celor convenite cu ocazia sesiunii din anul 2021 a Comisiei Mixte Economice.

În plan sectorial, au fost discutate proiecte de cooperare în domenii de interes pentru ambele părți, precum infrastructură, transporturi și energie, cu accent pe importanța aprofundării cooperării bilaterale în actualul context regional și european, marcat de provocări multiple.

Ministrul Aurescu a adus în discuție și așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, fiind abordată în discuții inclusiv necesitatea unui învățământ și mass-media de calitate în limba română, printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparținând minorității române.

Cei doi demnitari au avut un schimb extins de opinii pe tema situației de securitate în plan regional, în contextul agresiunii armate a Federației Ruse la adresa Ucrainei, abordând și alte subiecte de importanță deosebită în acest context, precum sprijinul umanitar acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni, cooperarea în cadrul NATO, securitatea alimentară, impactul asupra altor state, precum Republica Moldova.

A fost abordate, de asemenea, subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum perspectivele extinderii Uniunii Europene, demersurile la nivel european în vederea reducerii dependenței energetice de Federația Rusă și asigurării securității energetice în mod durabil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.