Acasă Externe Agenda Europeana Deşi în scădere în 2021, terorismul rămâne un pericol pentru UE

Deşi în scădere în 2021, terorismul rămâne un pericol pentru UE

DISTRIBUIȚI
epa09260221 Europol boss Catherine de Bolle during a Europol press conference about international police cooperation around the European Football Championship, which is played in eleven countries in The Hague, the Netherlands on 10 June 2021. The police activities focus on terrorism threats, cyber attacks, match fixing, ticket fraud and false coronavirus test results. EPA/Sem van der Wal

 165614 – 14072022 – Numărul atacurilor teroriste este în scădere, dar fenomenul rămâne un pericol real pentru Uniunea Europeană, mai ales din cauza războiului din Ucraina şi a unei intensificări a propagandei în timpul pandemiei, a indicat miercuri Europol, într-un raport anual prezentat la sediul din Haga, informează AFP.

În 2021, numărul total al atacurilor comise, dejucate şi ratate (15) a fost considerabil inferior celui din anul precedent (57), datorită unei reduceri semnificative a atentatelor de stânga, afirmă Europol.

Cu toate acestea, ‘concluziile raportului confirmă că terorismul reprezintă în continuare un pericol real şi actual pentru UE’, a declarat directorul executiv al agenţiei, Catherine De Bolle, într-un comunicat.

‘Într-o epocă de bulversări geopolitice, UE trebuie mai mult ca oricând să continue măsurile antiteroriste’, a adăugat ea.

‘Nu există nicio îndoială că schimbările geopolitice şi efectele războiului de agresiune al Rusiei contra Ucrainei vor avea un impact de durată asupra securităţii UE’, a menţionat De Bolle, citată în raport.

Acest război a atras deja din statele membre indivizi radicalizaţi care s-au alăturat luptelor de cele două părţi, a afirmat ea.

În plus, conflictul este susceptibil să declanşeze o mobilizare şi reacţii extremiste violente, în special pe internet.

Catherine De Bolle a mai arătat că trebuie ţinut cont de lecţiile din trecut în ce priveşte tratamentul luptătorilor străini reveniţi de pe câmpurile de luptă din Orientul Mijlociu.

Pe de altă parte, pandemia de COVID-19 i-a făcut pe tineri şi pe minori mai vulnerabili la radicalizare din cauza izolării sociale şi a timpului petrecut online, mai afirmă Europol.

Un extremism violent antiguvernamental şi ostil măsurilor anti-COVID-19 a apărut în unele state membre, materializat în ameninţări deschise, mesaje de ură difuzate online şi recurgerea la violenţă.

Potrivit raportului, 388 de suspecţi au fost arestaţi în 2021 în UE pentru infracţiuni legate de terorism. Dintre aceştia, 260 au fost arestaţi în urma unor anchete privind infracţiuni de terorism jihadist în Austria, Franţa şi Spania. Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.