Acasă Opinii/Analize Efervescenta economica a României nu poate fi comparata cu cea a Ungariei

Efervescenta economica a României nu poate fi comparata cu cea a Ungariei

DISTRIBUIȚI

165651– 18072022 – Reportajeisback : M-am născut în Ardeal. Tara asta, Ungaria a fost pentru noi ardelenii un etalon de civilizație. Nu puteam merge prea departe spre Germania, Austria asa ca mergeam la unguri. Am mers de atât de multe ori în Ungaria ca am ajuns sa o cunosc mai bine decât pe oricare alta tara în afara României. Cred ca nu a fost an în care sa nu ajung în Ungaria cu treaba, în tranzit sau în vacanta cel puțin câteva zile. Ani de zile mi-am făcut vacantele când eram puștan la Budapesta, Nyregyhaza, Debrecen, Hajduszoboszlo, Gyula, Siofok, Gyor etc etc.

Ca să lămurim de la început ceva, in Ardeal nu exista toate kkturile astea pe care le inflamează politicienii. Eu am prieteni maghiari de o viata și angajați maghiari și niciodata nu ne-am pus piedica. Din contra. Asa cum romanii nu sunt PSD asa nici maghiarii nu sunt UDMR sau 7 comitate etc.

Anul asta am fost cu treaba recent câteva zile. Iată ce am văzut anul acesta în Ungaria:

  1. Drumuri proaste. Vreau sa spun mai proaste ca în România. Niciodată nu s-a întâmplat asta pana acum. NICIODATĂ nu am crezut ca în România vom avea drumuri mai bune (asfalt fără gropi) chiar dacă ungurii au autostrăzi (făcute înainte de epoca Orban).
  2. Au preturile mai mici la orice ca în România dar nu cu mult.
  3. Orașele lor au început sa arate obosite. Parca s-au dus anii când era plin de flori. Se simte vizibil o administratie mult mai proasta. De altfel totul parca a decăzut cumva și a îmbătrânit fata de anii trecuți.
  4. Sub nici o forma nu poți compara Oradea sau Timișoara cu Debrecen sau Szeged. Și Oradea și Timișoara sunt mult, mult mai efervescente economic fata de oricare alte orașe din Ungaria exceptând Budapesta. De altfel Ungaria tinde sa devina un fel de stat oraș, fenomenul depopularii fiind și la ei foarte vizibil. Lumea pleacă din orașele mai mici spre capitala.
  5. In continuare satele lor arata un pic mai bine ca ale noastre (doar în unele zone) doar estetic nu economic. O sa scriu curând despre cele 4 lucruri care uratesc România. Ce îmi place la ei este ca și-au făcut perdele de arbori peste tot și asta ajuta și încă se simte un spirit gospodăresc peste al nostru dar credeți-mă ca recuperam foarte foarte repede. Orașele noastre din Ardeal arata mult mai bine și sunt mai curate ca ale lor în anul asta de gratie 2022.
  6. In Budapesta e haos. Haos în sensul de nebunie. Petreceri direct în strada, atmosfera de mare stațiune. Ce nu mi-a plăcut este ca am văzut tineri drogandu-se în public fără jena. Nu știu, dar parca în centrul vechi nu am văzut asa pe fata chestia asta. Dar Budapesta e ca un fel de mini Amsterdam cu de toate dar mai murdar și mai balcanic.
  7. Mâncarea in restaurate, benzinăriile murdare și îmbătrânite, totul parca a decăzut. E mult mai murdara Ungaria ca niciodată. Și nu ma refer la un oraș anume ci peste tot. Cumva e vizibil ca administrația Orban nu le face bine.
  8. Ungaria are în continuare aceleași fete foarte frumoase și aceiași oameni foarte amabili. Sa stiti ca ungurul de rand e în general un om cumsecade, primitor și calm. Asta nu s-a schimbat.
  9. Ma enervează ca la 8 se închide tot și chiar și asa stau cam prost cu oferta comerciala de proximitate. Nu va dați seama cât de fericiți sunteți sa aveți peste tot un magazin, o cafenea, o brutărie, o farmacie. La ei la 8nse închide tot exceptând centrul Budapestei. În rest nani-nani tot la ora 20.
  10. Orban a făcut recent o mare țigănie. A redus prețul la benzina pentru unguri dar pentru străini prețul e cu 2 lei mai mare ca în România și cred ca e cea mai scumpa benzina din regiune. A făcut asta profitând de faptul ca Ungaria e tara de tranzit pentru tot comertul Turcia-Europa. O nesimțire care le vinde în continuare iluzia ungurilor ca ei sunt mai speciali.

Long-story short, sentimentul meu de la fata locului este ca efervescenta economica a României nu poate fi comparata cu cea a Ungariei. Sigur ca ungurii au anunțate (doar anunțate) niște investiții mari care pot sa ii ducă iar înaintea noastră dar lucrurile în rest nu arata bine. L-au ales pe Orban asa ca merita cumva tot ce li se va întâmpla curand începând cu forintul si terminând cu taxarea aiuritoare a lui Orban.

Cel mai puternic sentiment pe care îl am când circul prin Europa în general este ca clasa politica, statul roman și administrația parca nu au ținut ritmul cu economia și cetățenii României. Aici se vede clar o ruptura. Ok, poporul asta e cum e dar parca clasa politica e mult, mult mai jos. Asta e feelingul foarte puternic pe care îl am.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.