Acasă Externe Agenda Europeana FAST-CARE: Consiliul European adoptă un mandat de negociere cu privire la acordarea...

FAST-CARE: Consiliul European adoptă un mandat de negociere cu privire la acordarea de ajutor suplimentar refugiaților din Ucraina și la contracararea impactului agresiunii Rusiei

DISTRIBUIȚI

  165704 – 21072022 – Reprezentanții permanenți ai celor 27 de state membre ale UE au convenit asupra mandatului de negociere al Consiliului European pentru acordarea de sprijin suplimentar țărilor și regiunilor care găzduiesc persoane strămutate din Ucraina, precum și pentru contracararea unora dintre efectele economice negative ale agresiunii Rusiei.

Propunerea legislativă, cunoscută sub numele de FAST-CARE (Asistență flexibilă pentru teritorii), introduce noi dispoziții pentru o flexibilitate suplimentară și o eficiență maximă a investițiilor din cadrul politicii de coeziune.

Pentru a accelera procedura, Consiliul European a decis să nu modifice textul propunerii Comisiei.

“Adoptarea urgentă a mandatului Consiliului European transmite un semnal puternic de solidaritate cu statele membre și regiunile care au primit milioane de persoane care fug din calea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Situația continuă să se deterioreze din cauza războiului și trebuie să acționăm rapid pentru a ne asigura că resursele prevăzute în cadrul politicii de coeziune sunt puse la dispoziție acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, a declarat, Ivan Bartoš, viceprim-ministrul ceh pentru Digitalizare și ministrul Dezvoltării Regionale.

Propunerea extinde sprijinul deja acordat în cadrul Acțiunii de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE). Aceasta modifică două regulamente de bază care reglementează normele politicii de coeziune pentru perioadele bugetare 2014-2020 și 2021-2027.

Măsurile urmează o abordare bazată pe oameni și rezervă 30% din cheltuielile cu refugiații pentru autoritățile locale și organizațiile societății civile, deoarece acestea se află în prim-planul presiunii migrației, lucrând în cadrul comunităților locale.

Printre altele, propunerea prevede:

  • o prefinanțare suplimentară de 3,5 miliarde EUR pentru proiectele din domeniul coeziunii, cu scopul de a oferi lichidități suplimentare
  • extinderea posibilității de cofinanțare de 100% pentru investițiile în promovarea integrării socioeconomice a resortisanților țărilor terțe
  • creșterea costului unitar nou stabilit pentru sprijinirea refugiaților de la 40 EUR la 100 EUR de persoană pe săptămână și prelungirea aplicării acestuia de la 13 la 26 de săptămâni din momentul în care persoana solicită protecție
  • extinderea posibilităților de transfer de resurse pentru acțiunile de sprijinire a refugiaților nu numai între Fondul european de dezvoltare regională și Fondul social european, ci și din Fondul de coeziune
  • rambursarea retroactivă a proiectelor care se ocupă de nevoi legate de refugiați și care au fost deja finalizate

În plus, măsurile prevăd o mai mare flexibilitate în transferarea proiectelor din cadrul politicii de coeziune de la o perioadă bugetară la următoarea, pentru a ține seama de întârzierile în implementare cauzate de creșterea prețurilor materialelor și energiei, precum și de deficitul de forță de muncă.

La 29 iunie 2022, Comisia a prezentat propunerea FAST-CARE ca răspuns la concluziile Consiliului European din mai 2022, în care s-au solicitat noi inițiative în sprijinul a milioane de refugiați care fug din calea războiului din Ucraina, inclusiv prin sprijinirea țărilor învecinate.

În urma adoptării de astăzi a mandatului Consiliului, se preconizează că Parlamentul European își va aproba poziția cât mai curând posibil în toamnă, ceea ce va stabili următoarele etape procedurale pentru adoptarea legislației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.