Acasă Economie Începe faza a II-a a proiectului de retehnologizare a Reactorului Unității 1...

Începe faza a II-a a proiectului de retehnologizare a Reactorului Unității 1 CNE Cernavodă

DISTRIBUIȚI

165727 – 22072022 – Nuclearelectrica a semnat primului contract cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unitatii 1 și OEM (producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU în faza a II-a a proiectului.

În cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit “retubare reactor” (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria și Fideri – ICCTCF). De asemenea, Candu Energy va oferi și servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului și elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesită înlocuire/modificare.

Reactoarele CANDU au o durată de viață inițială de 30 de ani, care poate fi prelungită cu încă 30 ani, în urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusă în exploatare comercială în 1996.

Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA), realizat în 2020 cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune). Costul energiei generate de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, conform aceluiași raport.

Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă este una din principalele investiții ale Nuclearelectrica și a fost aprobată de acționarii SNN încă din decembrie 2013.

Proiectul Retehnologizării Unității 1, început în 2017, are trei etape, în conformitate cu experiența și practica internațională.

Faza I a proiectului (septembrie 2017 – februarie 2022) a constat în demonstrarea capabilității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa peste 210.000 de ore la putere nominală, până cel puțin la sfârșitul anului 2026, definitivarea scopului lucrărilor Proiectului de retehnologizare și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare.

Faza a II-a (februarie 2022- 2026) are în vedere asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă; negocierea și atribuirea Contractelor de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC); procurarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricație; Obținerea Opiniei Comisiei Europene – Articolul 41 Tratat Euratom; obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare începerii proiectului etc. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde euro.

Faza a III-a (2027-2029) începe odată cu oprirea Unității 1 și constă în retehnologizarea efectivă a Unității 1 și repunerea ei în funcțiune pentru exploatarea comercială într-un nou ciclu de funcționare de 30 de ani, începând cu 2029.

Având în vedere complexitatea și importanța strategică a proiectului, am angajat încă din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorică a proiectului și care beneficiază de specializare în conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajați va fi trimisă pentru specializare în centrale din Canada care au trecut deja prin experienta retehnologizării unităților nucleare”, a precizat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat până în prezent peste 127 milioane MWh (9% din consumul la nivel național în 25 ani). De asemenea, Unitatea 1 a evitat eliberarea în atmosferă a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.