Acasă Politic Preocupări privind siguranța nucleară

Preocupări privind siguranța nucleară

DISTRIBUIȚI

  165722 – 22072022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu l-a primit joi, 21 iulie 2022, pe Frank Rose, Administrator Principal Adjunct al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară a Statelor Unite (NNSA) și fost negociator-șef al Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011, aflat în vizită la București.

Potrivit MAE, vizita are loc în contextul celei de-a 25-a aniversări de la lansarea Parteneriatului Strategic și care se înscrie în dialogul curent dintre cele două state. A subliniat relevanța crescută a Parteneriatului Strategic în actualul context regional și necesitatea dezvoltării acestuia, pe toate dimensiunile sale.

În context, Bogdan Aurescu a reamintit cu plăcere cooperarea substanțială și fructuoasă cu Frank Rose, în perioada în care ambii oficiali au fost negociatorii-șefi ai Acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat și intrat în vigoare în 2011. Acest Acord și ulterioara operaționalizare a bazei de la Deveselu în 2016 au avut o contribuție consistentă la dezvoltarea și consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, Acordul reprezentând un pilon important al dimensiunii de apărare și securitate a Parteneriatului Strategic.

Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la criza de securitate provocată de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și au abordat în mod special aspecte privind siguranța nucleară în contextul acțiunilor forțelor armate ruse din imediata apropiere a unor centrale nucleare în funcțiune (cum este centrala de la Zaporojie) sau a siturilor în conservare de pe teritoriul Ucrainei (fosta centrală de la Cernobîl).

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat riscurile de securitate pentru întreaga comunitate transatlantică care rezultă din continuarea ofensivei ruse în Ucraina. În acest context, a evocat deciziile importante ale Summitului NATO de la Madrid privind consolidarea și eficientizarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, precum și implementarea practică a acestora. Astfel, a mulțumit pentru prezența militară americană în România, amplificată după declanșarea agresiunii ruse, respectiv pentru anunțul de la Madrid al Președintelui Biden privind creșterea pe mai departe a acesteia.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat măsurile complexe și susținute luate de autoritățile române în sprijinul Ucrainei și a evidențiat rolul României în acordarea de asistență umanitară Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și în facilitarea exportului de grâne din Ucraina către alte părți ale lumii.

Oficialul american a apreciat în mod deosebit eforturile României de a susține Ucraina și de a atenua repercusiunile globale ale invaziei Federației Ruse.

Șeful diplomației române a reiterat disponibilitatea și interesul crescute ale României de a consolida în continuare cooperarea cu SUA în domeniul energiei nucleare civile. Astfel, s-a referit la importanța componentelor majore ale programului bilateral România-SUA de cooperare în domeniul nuclear civil, respectiv retehnologizarea Unității 1 a Centralei Cernavodă, construirea reactoarelor 3 și 4 și dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR), de nouă generație. Acestea au potențialul de a plasa energia nucleară civilă între pilonii principali ai Parteneriatului Strategic cu SUA și de a avea o contribuție majoră la securitatea energetică a României și a regiunii. Ministrul Aurescu a transmis aprecierea pentru includerea proiectului dezvoltării în România a unei centrale bazate pe tehnologia SMR printre proiectele-fanion ale Parteneriatului Global pentru Investiții și Infrastructură, lansat de G7 la Summitul din Elmau, Germania, respectiv pentru decizia de acordare a unei finanțări inițiale a SUA în valoare de 14 milioane dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.