Acasă Social Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de români –...

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de români – 17%

DISTRIBUIȚI

 165535 – 08072022 – Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români în scop turistic sau de afaceri este de 17,03% în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost 10,14%, iar condiţia pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

Conform datelor Departamentului de Stat, România înregistrează aceste rate ajustate de refuz pentru vizele destinate călătoriilor turistice şi de afaceri, după ce în unii ani precedenţi a avut rezultate mai bune. Concret, în 2020, rata de refuz pentru România a fost de 10.14%, în timp ce în 2019 procentul a fost de 9.11%. Tot sub 10% a fost şi în 2014, când a fost 9,8%. Totuşi, trebuie spus că aceleaşi date arată că, în 2006, acest procent era de 34,1% în cazul României. România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

Întrebat, marţi, despre ridicarea vizelor pentru SUA, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: „Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare şi destul de stricte. Momentan, România nu le îndeplineşte – rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize. MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat şi lucrează intens pe această speţă”.

Sociologul Alfred Bulai susţine că, cel mai probabil, Statele Unite şi-au majorat exigenţele la eliberarea vizelor. „E securitatea lor, e normal, ei fac regulile. Apoi, să nu uităm că în perioada pandemică aproape toate călătoriile au fost amânate. Nu ştiu neapărat dacă au aplicat mai mulţi români pentru vize SUA, dar acest lucru este posibil şi atunci este normal oarecum să crească şi rata de respingere. Cert este că, repet, vorbim de politica SUA, este o problemă de politică internă”, a precizat Alfred Bulai, – Sursa: adevarul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.