Acasă Social Administratie Satul inteligent, locul unde merita să trăiești

Satul inteligent, locul unde merita să trăiești

DISTRIBUIȚI

 165513 – 07072022 – În perioada 30 iunie – 4 iulie a.c., la Jupiter, județul Constanța, a avut loc cea de-a doua ediție a Forumului Smart Village. Evenimentul și-a propus să conștientizeze conceptul de „sat inteligent” în România și să îl aplice pentru comunitățile rurale, care au nevoie de strategii de dezvoltare sustenabilă, care să determine creșterea calității vieții la sat. La conferință au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai ministerelor care implementează strategii și reforme legate de smart village, ai mediului academic, de cercetare și inovare, ai mediului de afaceri care dezvoltă soluții de dezvoltare economică modernă.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Satelor Inteligente.

Au fost prezentate și discutate diverse teme care au acoperit aspecte precum soluții  pentru satul românesc; tehnologii care vor schimba fermierii și agricultura; digitalizarea și tranziția verde, rolul centrelor de inovare digital,  soluții și servicii pentru  creșterea eficienței energetice, telemedicina, Politici Publice  în  domeniul e-guvernării; programe de finanțare comunitară – PNRR;  impactul investițiilor gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației prin PNRR asupra economiei, Turismului și Mediului; sustenabilitatea arhitecturală și urbanism; sisteme ionice și sistemele fotovoltaice;   oportunități de finanțare, bune practici și scalarea unor modele de succes la nivel local; particularități privind accesarea fondurilor europene, dezvoltarea comunităților cu ajutorul GAL, proprietatea funciară,  apa sursa vieții, protejarea resurselor de apa.

Afost prezentată tema “Soluții și servicii de tranziție verde și digitală pentru autorități și mediul de afaceri”. De asemenea evenimentul a avut doua mese rotunde cu temele „Digitalizare pentru creșterea atractivității localității și implicarea cetățenilor”, în cadrul căreia s-au discutat aspecte precum: Cum poate ajuta digitalizarea la creșterea imaginii pe plan local și regional? Cum pot fi incluși diferiți actori în dezvoltarea comunei? Studii de caz practice pentru a identifica și posibile oportunități de cooperare, și tema „Open Village – Comuna noastră tradițională”, în care aspectele principale au fost cu referire la conceptul este despre oameni și pentru oameni. Este vorba despre revenirea la rădăcinile care s-au pierdut într-o mare măsură, vorbim despre sentimentul de unitate, despre cum putem oferi o voce comunității. Ideea principală din spatele conceptului fiind aceea de a încuraja liderii comunităților să-și prezinte potențialul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.