Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor de externe UE de la...

Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor de externe UE de la Praga

DISTRIBUIȚI

 166171 – 30082022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 30-31 august 2022, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care va avea loc la Praga, în cadrul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene.

Agenda discuțiilor va include relațiile UE-Africa și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva implicațiilor acesteia asupra relațiilor UE-Rusia.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor oferi miniștrilor de externe europeni oportunitatea reafirmării unității UE și a sprijinului pentru acțiunile unitare ale UE, pe multiple dimensiuni, în sprijinul Ucrainei. Subiectul va fi abordat din perspectiva actualelor și viitoarelor provocări care derivă din gestionarea relațiilor UE cu Rusia. Pe acest punct al agendei, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca UE și statele membre să continue acordarea unui sprijin consistent pentru Ucraina și va pune în evidență contribuția României la aceste eforturi, în plan politic, economic, umanitar. Va informa, în context, cu privire la evoluțiile înregistrate în sprijinul multidimensional pe care România îl acordă Ucrainei, inclusiv privind facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina prin porturile românești. Discuțiile vor explora, de asemenea, noi măsuri ale UE care să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse, precum și pentru a slăbi și a menține presiunea asupra F. Ruse.

Referitor la acordarea de vize pentru cetățenii ruși care călătoresc în UE, ministrul român de externe va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic.

Referindu-se la consecințele asupra țărilor din regiune, oficialul român va relua argumentele în favoarea sprijinului puternic al UE pentru Republica Moldova, țară profund afectată de situația din Ucraina. Va arăta că este esențială creșterea rezilienței partenerilor estici, inclusiv prin măsuri cum ar fi cele prin intermediul Facilității Europene pentru Pace.

Cu privire la implicațiile agresiunii împotriva Ucrainei asupra abordării UE a relațiilor cu Rusia, ministrul Aurescu va arăta că orice reflecție asupra viitorului relațiilor UE-Rusia trebuie să țină cont de evoluțiile din Ucraina, cu accent asupra necesității reducerii dependențelor de Rusia și a asigurării coerenței între abordările NATO și UE privind relația cu F. Rusă.

În marja reuniunii miniștrilor europeni, va avea loc o reuniune informală de lucru la care vor participa miniștrii de externe din Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Aceasta va fi prima reuniune, în acest format, după decizia din iunie 2022 a Consiliului European privind recunoașterea perspectivei europene pentru cele trei state asociate cu UE, respectiv acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu va menționa importanța deosebită a deciziei Consiliului European din iunie 2022, atât pentru cele trei state asociate, cât și pentru UE, și va exprima sprijinul pentru implementarea reformelor necesare incluse în opiniile Comisiei cu privire la fiecare din cele trei state, inclusiv prin valorificarea instrumentelor din cadrul Parteneriatului Estic, care, la rândul său, necesită o nouă abordare, adaptată la noua realitate din vecinătatea UE.

Discuția privind relațiile UE-Africa are loc la șase luni după Summitul UE-Uniunea Africană (februarie 2022, Bruxelles), în contextul intensificării provocărilor cu care se confruntă statele de pe continentul african, ca urmare a agresiunii F. Ruse împotriva Ucrainei, cu accent asupra crizei alimentare generate de conduită Rusiei. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru obiectivele cooperării UE cu statele africane și va menționa prioritățile țării noastre privind relațiile UE cu acest continent.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.