Acasă Economie Despre măsuri de dezvoltare durabilă și responsabilă a agriculturii din regiunea București-Ilfov

Despre măsuri de dezvoltare durabilă și responsabilă a agriculturii din regiunea București-Ilfov

DISTRIBUIȚI

 166175 – 30082022 – La 29 august a.c. a avut avut loc reuniunea de informare intitulată „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor”, organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în sala Aula Magna a Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS).

Lucrările sesiunii au fost deschise de Dan Chiru, secretar de Stat în Ministerul Mediului, și de dr. ing. Aurel Badiu, vicepreședinte Aal SAS.

Evenimentul a fost dedicat regiunii București-Ilfov și a făcut  parte din seria de reuniuni zonale organizate de MMAP în cadrul proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, fiind încurajat schimbul de informații, analizele pe cadrul actual de implementare și schimbul de bune practici între specialiștii și factorii interesați prezenți, spre beneficiul dezvoltării comunităților locale.

În cadrul dezbaterilor, Ionel Arion, preşedinte al ProAgro, a accentuat rolul organizațiilor de fermieri în transferul de cunoștințe și promovarea de practici de mediu sustenabile, aspecte subliniate și completate de Valeriu Tabără, președinte al ASAS, a cărui intervenție a închis prima parte a evenimentului.

În partea a doua a reuniunii, Nicuț Ion, director al APIA Ilfov, a prezentat modalitățile prin care fermierii pot evita penalizările la plata subvențiilor, respectând normele de ecocondiționalitate, în timp ce Cristian Șlincu, director al OJFIR București-Ilfov a adus în atenție dificultățile întâmpinate de fermieri în realizarea de investiții FEADR. Totodată, Mihai Constatinescu, specialist în cadrul MMAP_CIPN, a transmis celor prezenţi informații despre noutățile apărute ca urmare a revizuirii Programului de Acțiune și a Codului de bune practici agricole, precum și perspective de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ion Cioroianu, vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România, a reamintit beneficiile utilizării sistemelor de management al gunoiului de grajd, care devine o resursă pentru agricultură prin colectarea şi depozitarea corectă. În plus, cei de la UMP CIPN au prezentat acțiunile în elaborare pentru implementare în perioada 2023 – 2027, alături de modalităţile unei comunicări eficiente către fermieri privind măsurile necesare protecţiei apelor.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.