Acasă Cultura/Media DRP: Peste 1200 de tineri au participat la Programul de tabere “ARC”

DRP: Peste 1200 de tineri au participat la Programul de tabere “ARC”

DISTRIBUIȚI

 166066 – 21082022  – Sâmbătă, 20 august a avut loc festivitatea de închidere a celei de-a XIII-a ediții a Programului de tabere “ARC”, la muzeul Cetatea Neamț din orașul Târgu Neamț.

La eveniment, alături de echipa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, au participat reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate, precum și ai autorităților publice locale județene, in prezenta IPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

“Am reușit împreună cu colaboratorii noștri să finalizăm cu succes o nouă ediție a Programului de tabere “ARC”. Experiențele copiilor, deschiderea și bucuria cu care au participat în acest program ne dau energia să mergem mai departe. Este un angajament pe care ni-l asumăm, o datorie pe care o avem față de noile generații de români de pretutindeni, în susținerea unității și identității noastre lingvistice și culturale“, a declarat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

În cadrul celei de-a XIII-a ediții a Programului de tabere “ARC”, peste 1200 de elevi, studenți și tineri din 18 state, atât din comunitățile istorice, cât și din diaspora, au redescoperit România prin intermediul atelierelor de limba română, geografie, istorie, sport, muzică, desen și al excursiilor atent organizate la obiectivele turistice și culturale din județele Bistrița-Năsăud, Neamț și împrejurimi.
Sub îndrumarea a peste 70 de profesori voluntari, copiii au avut oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare în limba română și de a-și îmbogăți cunoștințele despre istoria, cultura și civilizația românească.

Taberele “ARC” din acest an s-au desfășurat începând cu data de 18 iulie 2022, în centrele de agrement de la Oglinzi, județul Neamț și Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, alături de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, au asigurat cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele două tabere. De asemenea, Departamentul a organizat şi a suportat transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora.

Programul de Taberele “ARC” este dedicat copiilor și tinerilor etnici români, care fac parte din categoria românilor de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările și modificările ulterioare, și au cunoştinţe de bază ale limbii române. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați http://dprp.gov.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.