Acasă Politic Întărirea cooperării în domeniul medical între România și Italia

Întărirea cooperării în domeniul medical între România și Italia

DISTRIBUIȚI

 166050 – 19082022 – Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vizitat astăzi, 19 august 2022, Policlinica IRCCS San Donato, Spitalul IRCCS San Raffaele și Spitalul IRCCS Galeazzi – Sant’Ambrogio din Milano. Deplasarea în Italia a ministrului Sănătății a avut loc la invitația conducerii Grupului San Donato, iar la vizita oficială a participat și Florin Pascu, Consulul General al României în Milano.

Vizita are loc la puțin timp după ce România a reînnoit acordul de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice cu Grupul San Donato, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo și Asociația Inima Copiilor din România.

Scopul colaborării româno-italiene este scăderea ratei mortalității infantile în România, cauzate de malformațiile cardiace congenitale. Datorită acordului, au fost realizate aproximativ 1.700 de intervenții la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” din București și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara, iar aproximativ 600 de copii au fost transferați și operați la San Donato.

De asemenea, 140 de cadre medicale din România (medici, asistenți medicali, tehnicieni) au beneficiat de pregătire profesională, dintre care 50 de persoane prin training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, din Italia, iar 90 de cadre medicale au fost pregătite la Spitalul “Marie Curie”, în timpul misiunilor operatorii.

În timpul vizitei din centrul de chirurgie cardiacă din Italia, ministrul Sănătății s-a întâlnit cu părinții copiilor români operați acolo. De asemenea, acesta a discutat cu unul dintre medicii români de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie”, care se află la pregătire profesională în Italia.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a declarat: „Parteneriatul și colaborarea salvează vieți! Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătății din România și Grupul San Donato a permis salvarea vieții a peste 2.000 de copii români, care au fost tratați în clinicile din Italia și România în ultimii 9 ani. Dezvoltarea profesională a peste 140 de specialiști români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice este de asemenea o componentă esențială a acestei colaborări, care va permite până în anul 2025 ca toate aceste tipuri de intevenții chirurgicale să se realizeze în România. Mulțumesc în mod deosebit conducerii Grupului San Donato, dr. Francesco Galli, domnului profesor Alessandro Frigiola și domnului profesor Tammam Youssef pentru sprijinul constant acordat și care are ca principală preocupare tratarea copiilor cu afecțiuni cardiovasculare grave și care permit viață mai bună pentru copiii români care au nevoie de ajutor medical.”

Ministrul Sănătății și reprezentanții Grupului San Donato au discutat și despre posibilitatea de extindere a colaborării în alte specialități medical.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.