Acasă Politic Ministrul Aurescu, în Cehia

Ministrul Aurescu, în Cehia

DISTRIBUIȚI

 166021 – 18082022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va avea joi, 18 august 022, la Praga, consultări bilaterale cu ministrul de Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează în Republica Cehă, la invitația omologului ceh.

Vizita la Praga a ministrului se va concentra pe cooperarea româno-cehă în cadrul Uniunii Europene, cu accent pe coordonarea pozițiilor celor două state în contextul deținerii de către Republica Cehă a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în semestrul curent al anului 2022. De asemenea, vizita constituie o oportunitate importantă pentru reconfirmarea caracterului solid al relației dintre România și Republica Cehă, dinamizarea dialogului politic bilateral și intensificarea cooperării economice și sectoriale.

Totodată, cei doi miniștri de externe vor aborda în cadrul consultărilor subiecte de actualitate de pe agenda regională, europeană și de securitate, cu accent pe implicațiile multiple ale războiului ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva gestionării crizei alimentare, a impactului crizei asupra altor state, precum Republica Moldova, a securității energetice și a demersurilor necesare pentru vederea reducerii dependenței energetice de Federația Rusă. Discuțiile vor ocaziona și un schimb de opinii privind extinderea Uniunii Europene și implementarea concluziilor Conferinței privind viitorul Europei. În egală măsură, ministrul Bogdan Aurescu va aborda în cadrul consultărilor și stadiul aderării României la spațiul Schengen.

Cei doi miniștri vor discuta și cooperarea celor două state în cadrul NATO și punerea în aplicare a deciziilor Summitului aliat de la Madrid, mai ales privind consolidarea și eficientizarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în perspectiva reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai Alianței pe care ministrul român de externe o va găzdui la București la finalul lunii noiembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.