Acasă Cultura/Media Omagiu lui George Enescu la Casa Artelor Dinu Lipatti la 141 de...

Omagiu lui George Enescu la Casa Artelor Dinu Lipatti la 141 de ani de la naștere

DISTRIBUIȚI

 165960– 12082022 – Casa Artelor Dinu Lipatti vă așteaptă vineri, 19 august 2022, de la orele 19:00, la Evenimentul „Omagiu lui George Enescu la 141 de ani de la naștere” în cadrul căruia vă invităm să urmărim împreună proiecția filmului „George Enescu în Arhivele Diplomatice”, producție Trinitas TV, realizator Cristina Liberis și a Recitalului de muzică enesciană susținut de violoncelista Izabela Ghergu, bursieră a Fundației Regale Margareta a României, acompaniată la pian de Gabriel Gîțan.

Casa Artelor Dinu Lipatti celebrează 141 de ani de la nașterea Maestrului George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Cracalia, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) un reper al culturii naționale și internaționale al secolului al XX-lea, părintele spiritual al Legendarului pianist Dinu Lipatti. Legătura sufletească creată între cei doi parcă a prevestit viitorul strălucit al lui Dinu Lipatti și a dăinuit pe parcursul întregii lor vieți, trecând peste diferența de vârstă. Dinu Lipatti l-a iubit, l-a respectat și a fost profund recunoscător pentru tot ce a primit din partea marelui său Maestru. Cele două mari personalități ale culturii românești, George Enescu și Dinu Lipatti, și-au făcut studiile în Franța fiind influențați în propriile creații de ideile filosofice și artistice, reformatoare și inovatoare, îmbogățind deopotrivă prin talentul și frumusețea creațiilor lor, viața culturală internațională.

De la orele 19:00 va fi proiectat filmul documentar „George Enescu în Arhivele Diplomatice”, producție Trinitas TV, realizator Cristina Liberis.

          Proiectul „Arhivelor Diplomatice” dedicat marilor personalități ale culturii române, aduce în prim plan cariera artistică și viața omului și muzicianului de excepție George Enescu. Filmul documentar se adresează nu doar specialiștilor, ci și publicului larg, iubitorilor de cultură de toate vârstele dornic de cunoașterea, recunoașterea și promovarea valorilor naționale. Acesta a fost realizat cu o deosebită dăruire și profesionalism de cunoscuta jurnalistă și producătoare TV Cristina Liberis.

          Seara va continua cu Recitalul de muzică enesciană susținut de violoncelista Izabela Ghergu, bursieră a Fundației Regale Margareta a României, acompaniată la pian de Gabriel Gîțan.

Izabela Ghergu este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa prof.univ.dr. Marin Cazacu, iar în prezent este studentă la master. De-a lungul anilor, acesta participă la numeroase concursuri naționale si internaționale, cele mai importante premii obținute fiind: Marele Premiu la Concursul Național „Alexandru Moroșanu” (2014); Marele Premiu la Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți „Eugen Coca” din Chișinău (2015); Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescu” (2016); Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală (2008-2016); Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella” (2020).

A concertat alături de Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica din Brașov, Camerata Regală, Orchestra Fundației Regale Margareta a României, Orchestra KamerArt și Orchestra Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti“. Izabela Ghergu este membră a Orchestrei Române de Tineret, a ansamblului Violoncellissimo și bursieră a Fundației Regale Margareta a României.

Pianistul Gabriel Gîțan a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București. Pe parcursul anilor de studenție a participat și obținut premii la numeroase concursuri. A susținut recitaluri pe scene importante atât în calitate solistică, dar și alături de parteneri de muzică de cameră. Printre cele mai importante realizări ale sale sunt Concertele camerale de la Ateneul Român și Sala Radio (2016-2022), Recitalurile de pian susținute la ICR Londra și Paris (2017-2019), și faptul că este pianist acompaniator oficial al Concursului Enescu și a participat, în aceeași calitate, la Festivalul Enescu 2021.

Conceptul Evenimentului „Omagiu lui George Enescu la 141 de ani de la naștere”, aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.