Acasă Externe Agenda Europeana UE pregăteşte „o intervenţie de urgenţă şi o reformă structurală a pieţei...

UE pregăteşte „o intervenţie de urgenţă şi o reformă structurală a pieţei energiei electrice”

DISTRIBUIȚI

 166173 – 30082022 – Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni că blocul comunitar pregăteşte „o intervenţie de urgenţă şi o reformă structurală a pieţei energiei electrice”, a cărei funcţionare este extrem de criticată de unele dintre statele membre ale UE, pe fondul creşterii preţurilor, scrie news.ro, care preia informații ale agenției France Presse.

„Creşterea preţurilor energiei electrice arată clar limitele funcţionării actuale a pieţei. Aceasta a fost concepută într-un context foarte diferit”, a explicat preşedinta Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de presă susținută la Bled, în Slovenia. „De aceea, elaborăm în prezent intervenţia de urgenţă şi reforma structurală a pieţei”, a adăugat Ursula von der Leyen, fără a oferi alte detalii. Reforma, cerută de multă vreme de Franţa, dar care este disputată de unele state membre, va fi pe agenda discuţiilor în cadrul reuniunii miniştrilor europeni ai energiei, care va avea loc pe 9 septembrie, la Bruxelles.

 Data summitului a fost anunţată luni de ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Și cancelarul german Olaf Scholz a cerut luni statelor membre să convină „rapid” şi „în mod coordonat” asupra unei reforme pe piața energiei, deoarece actualul sistem „nu poate fi descris ca funcţional dacă duce la preţuri atât de mari la energie electrică”. Solicitările de schimbare a pieţei comune a energiei electrice cresc pe măsură ce, după şase luni de război din Ucraina, preţurile energiei au ajuns la niveluri record, ridicând temeri cu privire la o explozie a costului vieţii în iarna care urmează. sursa:libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.