Acasă Life 15 septembrie, Ziua Internaţională a Democraţiei

15 septembrie, Ziua Internaţională a Democraţiei

DISTRIBUIȚI

 166398 – 15092022 –  Democraţia se bazează pe libera exprimare a voinţei naţiunilor de a-şi hotărî singure sistemul politic, economic sau cultural şi pe deplina participare a oamenilor în toate aspectele care privesc viaţa lor. Sărbătorită sub egida ONU din anul 2008, Ziua Internaţională a Democraţiei are scopul de a reaminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale. Tema zilei din 2017: Democraţia şi prevenirea conflictelor.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia care afirmă principiile, elementele şi modalităţile de exercitare a unei guvernări democratice, precum şi dimensiunea internaţională a democraţiei.

„Alegerile libere, corecte, transparente și periodice, participarea activă a cetățenilor la viața publică și recunoașterea drepturilor fundamentale ale tuturor membrilor societății reprezintă pilonii de bază ai democrației.

          Ziua Internațională a Democrației, marcată în data de 15 septembrie, ne oferă prilejul de a celebra drumul parcurs de România în ultimele trei decenii și de a ne reconfirma devotamentul față de valorile democratice.

Asigurarea transparenței și corectitudinii alegerilor, activitățile derulate cu profesionalism și eforturile constante de a îmbunătăți cadrul general de organizare și desfășurare a proceselor electorale în acord cu dorințele și așteptările legitime ale alegătorilor, demonstrează angajamentul Autorității Electorale Permanente de a proteja, respecta și promova procesele democratice.

Contribuția AEP la susținerea și dezvoltarea democrației nu se rezumă doar la palierul național, ci se extinde la nivel global prin apartenența instituției la organizații internaționale al căror vector comun sunt alegerile libere și corecte, prin participarea la misiuni de observare a alegerilor, precum și prin respectarea standardelor și principiilor internaționale în materie electoralӑ.

Trăim în prezent vremuri care ne îndeamnă să reflectăm cu privire la progresele făcute de umanitate în privința respectării și protejării drepturilor și libertăților cetățenilor, care au fost câștigate, în cele mai multe cazuri, cu mari sacrificii. Cu atât mai mult în acest context global anevoios, sper ca amintirea tuturor sacrificiilor făcute în numele progresului democrației să ne confere puterea necesară de a o proteja și de a contribui în fiecare zi la consolidarea acesteia”, transmite președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.