Acasă Economie Cum reduceți consumul de energie electrică

Cum reduceți consumul de energie electrică

DISTRIBUIȚI

166235 – 03092022 – Pentru a beneficia în continuare de preț compensat la energie, consumatorii casnici trebuie să facă o economie de 45 de kW pe lună.

Ce înseamnă o reducere de 45 de kW a consumului?

Problema o să fie la cei care se încălzesc cu energie electrică

Guvernul a redus cu 15 la sută plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile. A fost de 300 de kiloWatt până acum și a scăzut la 255 de kiloWatt. Cu alte cuvinte, românii sunt îndemnați ca la nivel individual să facă economii în același cuantum cu care alte țări din Uniunea Europeană s-au angajat să facă reduceri de consum la nivel național. Diferența de plafon din România înseamnă, practic, consumul unei mașini de spălat rufe în 20 de ore de funcționare.

În fiecare casă există mai multe variante de consumatori. Unul dintre exemple e cuptorul cu microunde, care aduce un consum mediu de 3,4 kWh, ceea ce înseamnă 34 kW lunar. La fel, lucrurile pot fi calculate și la o mașină de spălat rufe, care în medie aduce un consum de 2 kW pe oră. Per total, la o utilizare de 20 de spălări pe un program normal ne poate aduce într-o lună un consum de 40 kW”, arată inginerul Octavian Rădan, cirtat de Digi 24.

Alte electrocasnice care consumă mult într-o casă, mai ales în timpul verii, sunt frigiderul și aerul condiționat. Primul are un consum mediu de 30 kW pe lună, dar poate crește în funcție de cât de plin este sau de câte ori este deschis pe zi.

Aerul condiționat standard are un consum mediu pe oră de 3,4 kW. Adică, dacă funcționează 10 ore pe lună, poate consuma 34 kW.

Consumul lunar al electrocasnicelor

Frigider – 30 kW/ lună

Aer condiționat – 34 kW/ lună

Cuptor electric – 34 kW/ lună

Mașină de spălat – 40 kW/ lună

Așadar, clienții casnici care vor avea un consum de până în 255 de kw pe lună vor avea un preț plafonat la 0,8 lei per kW, iar cei care vor avea un consum de până în 100 kW vor avea un preț plafonat la 0,68 per kW.

Prețuri plafonate

Consum până în 255 kw – 0,8 lei/kwh

Consum până în 100 kw – 0,68 lei/kwh

Pe vechiul plafon, aproximativ 85 la sută dintre clienții casnici se încadrau în consumul de 300 kw.

Potrivit Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE),  735.000 de clienți casnici nu se încadrau în vechiul plafon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.