Acasă Externe Agenda Europeana Mai mulți bani pentru proprietarii de păduri

Mai mulți bani pentru proprietarii de păduri

DISTRIBUIȚI

 166371 – 14092022  – Raportul privind „Noua strategie forestieră pentru 2030” votat marți, de plenul Parlamentului European, aduce noutăți pentru sectorul silvic.

 Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbră S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai mulți pentru pădurile gestionate în regim public sau privat. Aceste subvenții ar trebui să vină în sprijinul proprietarilor ale căror păduri vor fi plasate sub regim de protecție sau strictă protecție, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia pentru Biodiversitate.

Totodată, eurodeputatul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene și realizarea unui studiu de impact înainte de includerea noilor suprafețe împădurite într-un regim special de protecție. Acest sprijin e vital pentru că România e una din doar cele patru state membre pe teritoriul cărora se mai află păduri primare și virgine, a atras atenția Carmen Avram, în intervenția din plenul Parlamentului European.

 În același raport, se regăsesc și alte solicitări esențiale pentru sectorul silvic din România:

– ajutoare de stat pentru înființarea și menținerea de noi suprafețe împădurite;

– sprijin financiar pentru comunitățile rurale montane, care depind de exploatarea sustenabilă a pădurilor;

– sprijin financiar pentru agro-silvicultură;

– toleranță zero pentru tăierile ilegale de păduri și o mai bună trasabilitate a masei lemnoase exploatată.

 Raportul privind „Noua strategie forestieră pentru 2030” a fost votat marți, 13 septembrie, de plenul Parlamentului European, cu 417 voturi pentru.

 oua strategie a UE pentru păduri pentru 2030 este una dintre inițiativele emblematice ale Pactului Verde european și se bazează pe Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030. Strategia va contribui la atingerea obiectivelor UE privind biodiversitatea, precum și a obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și a obținerii neutralității climatice până în 2050. Ea recunoaște rolul central și multifuncțional al pădurilor, precum și contribuția silvicultorilor și a întregului lanț valoric bazat pe păduri la realizarea unei economii durabile și neutre din punctul de vedere climatic până în 2050 și la păstrarea unor zone rurale vii și prospere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.