Acasă Politic Organizațiile non-profit care activează în domeniu medical, scutite de plata TVA

Organizațiile non-profit care activează în domeniu medical, scutite de plata TVA

DISTRIBUIȚI

 166389 – 15092022 –Senatul României a votat, cu 100 de voturi pentru și două abțineri, o inițiativă legislativă a parlamentarilor PSD care stipulează susținerea organizațiilor non-profit din domeniul medical cu proiecte de construire, reabilitare, modernizare și dotare cu echipamente sanitare a unităților spitalicești.

Această propunere legislativă stipulează introducerea în Codul fiscal a posibilităţii de rambursare a TVA-ului pe care ONG-urile îl plătesc la efectuarea achiziţiilor de materiale de construcţii, echipamente, consumabile sanitare sau alte forme de sprijin din aceeaşi sferă. În acest fel, sumele obținute vor putea fi investite în continuare în proiecte de sprijinire a sectorului medical.

Potrivit actului normativ adoptat de Senat, respectiv Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 – Codul Fiscal, se introduce un nou articol, cu următorul cuprins: „Scutiri pentru organizaţiile nonprofit. Sunt scutite de taxă achiziţiile efectuate de organizaţiile nonprofit în vederea construirii/reabilitării/modemizării de unităţi spitaliceşti şi a dotării acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar”.

Același act normativ mai precizează că „Organizaţiile nonprofit au dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă sumele returnate sunt utilizate exclusiv pentru finanţarea de activităţi de construire/reabilitare/modemizare de unităţi spitaliceşti şi de dotare a acestora cu aparatură şi echipamente de specialitate, materiale şi consumabile de uz sanitar.”

Este bine cunoscută necesitatea îmbunătăţirii infrastructurii spitaliceşti şi dotarea unităţilor medicale cu echipamente performante. Societatea civilă, prin asociaţiile şi fundaţiile nonprofit, a reacţionat foarte bine în decursul timpului la această nevoie şi s-a implicat remarcabil acolo unde a fost necesar. Astfel, au fost numeroase iniţiative private de sprijinire a sectorului medical, prin construirea de unităţi spitaliceşti, dotarea maternităţilor cu incubatoare şi echipamente necesare, modernizarea secţiilor din diferite spitale.

Gesturile de implicare socială sunt salutare şi au adus un beneficiu enorm în comunităţile respective. România are nevoie în continuare de acțiuni de solidaritate şi orice astfel de iniţiativă este binevenită. De aceea, această propunere legislativă a PSD vine în sprijinul asociaţiilor şi fundaţiilor care au în derulare sau vor să iniţieze astfel de proiecte, prin introducerea în Codul fiscal a posibilităţii de rambursare a TVA-ului pe care acestea îl plătesc.

Prin această măsură, sunt sigură că tot mai multe organizaţii nonprofit vor dori să se implice în desfăşurarea unor astfel de activități indispensabile la nivelul comunităţilor.

Voi susține și vota această iniţiativa legislativă, cu implicații sociale benefice și fără un impact bugetar, în momentul intrării în dezbaterea Camerei Deputaților, ca for decizional, declară deputatul PSD Georgeta Carmen Holban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.