Acasă Social Administratie Promisiuni: Locuitorii din nord-estul Capitalei vor beneficia iarna aceasta de o sursă...

Promisiuni: Locuitorii din nord-estul Capitalei vor beneficia iarna aceasta de o sursă suplimentară de energie termică

DISTRIBUIȚI

  166314 – 09092022  –  Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a verificat ieri stadiul procesului de montare a centralei provizorii de termoficare în locația fostului CET Titan.

Nicușor Dan: ”Locuitorii din nord-estul Capitalei vor beneficia iarna aceasta de o sursă suplimentară de energie termică: a început montarea centralei provizorii în zona unde funcționa cândva CET Titan. Noua centrală va permite furnizarea căldurii și apei calde la parametri normali și va reduce considerabil avariile la rețeaua de termoficare în zonă. Acum se lucrează la montarea suportului și a celor cinci module care compun centrala, se fac verificările necesare la instalația de gaze și se reabilitează un puț prin care se alimentează mare parte din apa pentru această centrală. Am primit asigurări de la Termoenergetica că centrala ar putea fi funcțională până la Crăciun.”

Decizia de instalare a acestei centrale a venit ca urmare a faptului că există un dezechilibru geografic în ceea ce privește distribuția CET – urilor la nivelul Capitalei în zona de est şi nord-est, ca urmare a desființării CET Pipera și CET Titan în 2009, respectiv 2014, iar energia termică trebuie dusă pe distanţe foarte lungi din zona de sud.

Aceasta este o soluție provizorie întrucât există un proiect al Ministerului Energiei pentru o centrală în cogenerare, care să producă energie termică şi energie electrică, dar este necesară o perioadă de timp pentru implementarea proiectului. În ceea ce privește lucrările la sistemul de termoficare, Primarul General a explicat: „În prezent sunt deschise patru șantiere mari unde s-au schimbat, în total, aproximativ 13 km de conducte de rețea primară (Ferentari, Berceni, Pantelimon și Mihalache-Amzei). În plus, Compania Termoenergetica a reabilitat anul acesta 8 km de conducte. Lucrările vor continua și pe timpul iernii, când se vor putea schimba conductele de dimensiuni mai mici care permit astfel de intervenții. Până la sfârșitul anului vom ajunge la zero cu datoria curentă de 220 de milioane de lei, iar pentru datoriile acumulate în trecut, estimate undeva la 600 de milioane de lei, am solicitat sprijinul Guvernului, mai ales că toate localitățile au beneficiat de sprijin din partea statului.

În București sunt 550.000 de apartamente, iar toate celelalte localități împreună totalizează 550.000 de apartamente. Bucureștiul a primit de la stat 15 milioane, în timp ce toate celelalte primării au primit împreună 800 de milioane. Consider că este legitim ca structurile naționale să ajute în mod proporțional localitățile care au sistem termic.

De asemenea, îi asigur pe bucureșteni că nu se pune problema să modificăm tarifele pentru agentul termic, mai ales că există o noua ordonanță de urgență care plafonează prețurile la energie”.

Centrala provizorie de la CET Titan va avea o capacitate de 75 de MW energie termică, iar pentru închirierea acesteia, Compania Municipală Termoenergetica a încheiat un contract firma S.C. Energofor S.A. pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 36 de luni, valoarea acestuia fiind de aproximativ 13 milioane lei fără TVA”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.