Acasă Economie Registru național al experților în cercetare

Registru național al experților în cercetare

DISTRIBUIȚI

 166338 – 12092022  – Ministerul Cercetării și Ministerul Finanțelor pregătesc două ordine prin care se urmărește “operaționalizarea” facilităților fiscale acordate companiilor care desfășoară activități de cercetare, a spus ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Ordinele vizează formarea unui registru al experților în cercetare care să certifice că antreprenorii desfășoară activități de cercetare. El a precizat, ulterior, pentru Edupedu.ro, că cele două ordine urmează să fie “oficializate” până cel târziu pe 1 noiembrie.

Este vorba, potrivit ministrului, de măsuri care să înlăture probleme în aplicarea articolului 20 din Codul Fiscal, ce permite deduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare.

Sebastian Burduja: “Facilități fiscale pentru cercetare – un alt subiect pe care îl vom anunța. E vorba de articolul 20 din Codul Fiscal, care permite deduceri suplimentare de 50% din rezultatul fiscal, practic din impozitul pe profit. Asta înseamnă că operaționalizăm, de fapt, această facilitate. Unii antreprenori beneficiau de ea, sau activau articolul 20 din Codul Fiscal, venea CNATDCU și spunea, dar de unde știți voi că ați făcut activități de cercetare? Pentru a elimina această problemă, vom avea un ordin comun cu Ministerul Finanțelor și un ordin separat doar al Ministerului Cercetării prin care antreprenorii vor putea apela la un registru național al experților în cercetare, care să certifice că activitățile lor economice chiar sunt de cercetare, deci chiar pot beneficia de această facilitate fiscală.”

Ce prevede Art. 20 al Codului Fiscal:

“Deduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare

(1) La calculul rezultatului fiscal, pentru activitățile de cercetare-dezvoltare, definite potrivit legii, se acordă următoarele stimulente fiscale:

  1. a) deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporție de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activități; deducerea suplimentară se calculează trimestrial/anual; în cazul în care se realizează pierdere fiscală, aceasta se recuperează potrivit dispozițiilor art. 31;
  2. b) aplicarea metodei de amortizare accelerată și în cazul aparaturii și echipamentelor destinate activităților de cercetare-dezvoltare.

(2) Stimulentele fiscale se acordă, cu respectarea legislației în materia ajutorului de stat, pentru activitățile de cercetare-dezvoltare desfășurate în scopul obținerii de rezultate ale cercetării, valorificabile de către contribuabil, activități efectuate atât pe teritoriul național, cât și în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele care aparțin Spațiului Economic European.

(3) Activitățile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea rezultatului fiscal trebuie să fie din categoriile activităților de cercetare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică, relevante pentru activitatea desfășurată de către contribuabili.

(4) Stimulentele fiscale se acordă separat pentru activitățile de cercetare-dezvoltare din fiecare proiect desfășurat.

(5) În aplicarea prevederilor prezentului articol se elaborează norme privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare, aprobate prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului educației și cercetării științifice.

(6) Deducerile prevăzute de acest articol nu se recalculează în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare”.sursa: Edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.