Acasă Social Sindicat: Vama Română angajează personal, iar după o perioadă de timp va...

Sindicat: Vama Română angajează personal, iar după o perioadă de timp va fi obligată să îl dea afară

DISTRIBUIȚI

 166223 – 02092022  – Autoritatea Vamală Română va scoate la concurs în luna septembrie mai multe locuri de muncă. Acestea vor fi ocupate doar pe o perioadă limitată de timp. Este vorba de un număr total de 194 de funcții din care: 22 in cadrul aparatului propriu, 92 la Direcția Regională Vamală Iași, 44 în cadrul Direcției Regionale Vamale Galați, 25 la Direcția Regională Vamală București și 11 în cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj.

Aceste posturi sunt scoase la concurs ca urmare a suplimentării temporare a schemei de personal a Autorității Vamale Române, măsură adoptată în anul 2022 prin Ordonanța de urgență nr. 103. Numărul total aprobat a fost de 324, iar personalul va fi angajat doar pe o perioadă determinată, respectiv până la încetarea războiului provocat de Rusia în Ucraina, dar nu mai mult de trei ani. Pentru a diminua efectele fluxului ridicat de mijloace de transport ce intră și ies din România, conducerea Vămii a apelat, în prezent, la măsura mutării temporare a câtorva zeci de lucrători la vămile din Est și Constanța, precum și la efectuarea de controale comune cu Vama din Moldova.

În opinia sindicaliștilor din Vamă, măsura angajării pe o perioadă limitată în timp nu este una eficientă, având în vedere faptul că pregătirea lucrătorilor vamali presupune o perioadă îndelungată de timp iar la momentul ajungerii acestora la nivelul competențelor necesare, ei vor fi obligați să plece din sistem.

”Precizăm că situația actuală a deficitului acut de personal a fost cauzată de numeroasele disponibilizări și reorganizări efectuate de-a lungul timpului, numai în anul 2011 numărul total fiind redus cu o treime. În prezent există încă posturi vacante în cadrul celor 3060 de posturi prevăzute, iar din acestea trebuie spus că doar câteva sute sunt alocate la frontieră. Prin comparație în Polonia, o țară de aproximativ două ori mai mare ca suprafață și populație, există un număr de 15 mii de posturi, iar în Bulgaria, o țară pe jumătate atât ca locuitori cât și teritoriu, există un număr de 3400 angajați în Vamă. Problema actuală a traficului sporit existent la frontierele României nu va fi rezolvată prin angajarea temporară a câtorva sute de salariați, fiind necesare în schimb, o reanalizare a schemei de personal și achiziția cât mai grabnică a aparaturii de control (scannere)”, spune președintele sindicalițtilor, Voinea Negoiță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.