Acasă Economie Tarifele pentru accesul pe proprietatea publică, aliniate la noua lege a comunicațiilor...

Tarifele pentru accesul pe proprietatea publică, aliniate la noua lege a comunicațiilor electronice

DISTRIBUIȚI

 166472 – 28092022  – In cadrul ultimei sedinte a Consiliului Consultativ, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a aprobat modificarea Deciziei presedintelui ANCOM nr. 997/2018 privind tarifele maxime care pot fi percepute pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, in sau sub imobilele proprietate publica.

”Decizia adoptata face parte din amplul proces de revizuire a legislatiei secundare de catre ANCOM, in vederea alinierii la noutatile aduse de Legea nr. 198/2022 pentru transpunerea Codului European al Comunicatiilor Electronice, astfel incat legislatia nationala in domeniul telecom sa faciliteze pe deplin dezvoltarea retelelor de comunicatii electronice in vederea oferirii de servicii care sa raspunda nevoilor utilizatorilor finali. Pentru acest obiectiv, un alt instrument util, in special pentru administratiile publice locale si industrie, este Ordinul comun al MDLPA, MCID si ANCOM, pentru aprobarea reglementarii tehnice „Canalizatii de telecomunicatii (CTc). Fibra optica. Proiectare, executie, utilizare, intretinere si verificare”. Acesta a fost publicat vinerea trecută în Monitorul Oficial nr. 395, urmând să intre în vigoare în 30 de zile”, a declarat Eduard Lovin, vicepresedinte ANCOM, in acest context.

Prevederi adoptate in cadrul Consiliului Consultativ

Conform deciziei adoptate, tarifele pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, in sau sub imobilele proprietate publica nu pot depasi valoarea de 0,1 lei/ml/an, 3 lei/mp/an ori 3,5 lei/stalp/an, dupa caz, pentru elementele de retea de comunicatii electronice si elemente de infrastructura fizica, respectiv antene, cabinete, camere tehnice, camere de tragere, conducte, statii de baza, stalpi, piloni, turnuri, alte echipamente si infrastructuri fizice suport, precum si pentru cablurile si cutiile pentru care se exercita un alt tip de acces decat cel prevazut in decizie.

In cadrul deciziei, nu au fost revizuite acele categorii de acces pentru care tariful rezultat din modelul de calcul se situeaza peste nivelul de 0,1 lei/ml/an (pentru cabluri), respectiv 3 lei/mp/an (pentru cutii), valorile maxime ale tarifelor ramanand cele stabilite de ANCOM in 2018, si nu a fost modificata metodologia de calcul.

In urma intrarii in vigoare a Legii nr.198/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice si pentru stabilirea unor masuri de facilitare a dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice, ce prevede, printre altele, ca acele tarife maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, in sau sub imobilele proprietate publica, calculate sub nivelul de 0,1 lei/ml/an, 3 lei/mp/an ori 3,5 lei/stalp/an sa fie modificate pentru a atinge aceste nivele maxime, ANCOM a armonizat legislatia secundara incidenta in domeniu. Prin urmare, ANCOM a propus si consultat public modificarea unor tarife maximale percepute furnizorilor de retele de comunicatii electronice pentru accesul pe terenurile, cladirile si alte constructii aflate in proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, in vederea instalarii de retele si infrastructuri subterane si aeriene de comunicatii. Tarifele pot fi percepute de institutiile publice, inclusiv autoritati ale administratiei publice centrale sau locale, precum si de orice alte entitati care exercita dreptul de administrare asupra imobilelor proprietate publica.

Decizia aprobata in cadrul sedintei Consiliului Consultativ va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei si va intra in vigoare la data publicarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.