Acasă Stiință Trei gălăţeni au câștigat locul I la Olimpiada de Robotică, desfășurată în...

Trei gălăţeni au câștigat locul I la Olimpiada de Robotică, desfășurată în Statele Unite

DISTRIBUIȚI

 166286 – 07092022  –  După ce au fost doi ani vicecampioni mondiali, elevii de la Clubul de robotică „Sophia Science” din Galați, coordonaţi de Marinela Buruiană, au câştigat anul acesta locul I la World Robot Olympiad, care s-a desfăşurat în Statele Unite ale Americii, transmite Viața Liberă. Inspiraţi de războiul din Ucraina, ei au creat un kit de supravieţuire pentru copiii nevoiţi să se ascundă în subsolurile de bloc.

Cei trei elevi care au urcat pe cea mai de sus treaptă a podiumului la această competiţie, devenind campioni mondiali, au fost şi în echipa care în 2020 a câştigat Premiul al II-lea: Iarina Olea (clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”), Matei Butunoi (clasa a VII-a, tot la CNVA) şi Iustin Buruiană (clasa a IX-a la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”).

Tema de anul acesta a fost „My Robot, My Friend” („Prietenul meu, Robotul”) şi a avut trei posibilităţi de rezolvare: să facă treburi gospodăreşti, să salveze sau să ofere sprijin medical.

„Echipa mea, Cyber Whisper, a ales să folosească experienţa războiului din Ucraina. Elevii gălăţeni au fost voluntari în tabăra de refugiaţi şi au văzut problemele cu care se confruntă copiii ucraineni. Au văzut că unii au reuşit să ia doar hainele de pe ei de acasă, în cele zece minute pe care le-au avut să se pregătească, şi au pornit de la ideea că, dacă ar fi avut la dispoziţie un robot, acesta putea să le dea pastilele, să aibă capsule cu apă, să aibă termometru, dar să aibă şi jocuri. Cu alte cuvinte, să aibă un kit de supravieţuire, dar şi să îi ajute pe copii să nu se plictisească, atunci când sunt nevoiţi să se ascundă în subsoluri de bloc. Un robot bun şi în alte situaţii de criză, incendiu sau cutremur, nu numai în război”, a declarat Marinela Buruiană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.