Acasă Externe UE la cea de a 77-a Adunare Generală a ONU: Delegația UE...

UE la cea de a 77-a Adunare Generală a ONU: Delegația UE va apăra ordinea bazată pe norme

DISTRIBUIȚI

 166434 – 19092022   – O delegație la nivel înalt a Uniunii Europene va participa săptămâna aceasta la cea de a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la New York. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintele executiv Frans Timmermans, Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell și comisarii Janez Lenarčič și Jutta Urpilainen vor găzdui și vor participa la evenimente și reuniuni cu lideri din întreaga lume și vor avea o serie de reuniuni bilaterale la nivel înalt la New York pe tot parcursul săptămânii.

Sesiunea din acest an este marcată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de consecințele sale globale, care adâncesc fracturile și crizele geopolitice existente, cum ar fi cele cauzate de pandemia de COVID-19 și de agravarea situației de urgență climatică la nivel mondial. În cadrul celei de a 77-a Adunări Generale a ONU se va pune un accent deosebit pe importanța multilateralismului și a apărării unei ordini mondiale bazate pe norme. Provocările majore ale epocii noastre nu pot fi abordate de țări prin acțiune individuală, ci trebuie abordate împreună.

Luni, 19 septembrie, comisarul Jutta Urpilainen va participa la summitul pe tema transformării educației, convocat de Secretarul General al ONU, reafirmând angajamentul UE de a aduce educația printre prioritățile agendei internaționale și de a stimula acțiuni pentru abordarea inegalităților profunde în ceea ce privește accesul la școli, învățarea de calitate și conectivitatea digitală.

Marți, președinta von der Leyen și Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Borrell, împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, vor participa la sesiunea de deschidere a dezbaterii generale a celei de a 77-a Adunări Generale a ONU. Președinta și vicepreședintele executiv Timmermans vor reprezenta UE în cadrul conferinței donatorilor „Numărătoarea inversă până la cea de a 15-a Conferință a părților la Convenția privind diversitatea biologică: eveniment de referință al liderilor pentru o lume care respectă natura”, găzduită în comun de UE, reînnoind angajamentul UE în favoarea inversării declinului biodiversității și a combaterii schimbărilor climatice. Președinta von der Leyen va transmite un mesaj video. De asemenea, marți, președinta von der Leyen, Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Borrell, împreună cu președintele Michel, se vor întâlni cu secretarul general al ONU, António Guterres.

Reprezentant/vicepreședintele Borrell, va prezenta declarația în numele UE vineri, 23 septembrie.

Evenimente emblematice ale UE care vor avea loc în cursul săptămânii

UE va găzdui, singură sau împreună cu alți parteneri, o serie de evenimente emblematice, în marja Adunării Generale:

Marți, vicepreședintele executiv Timmermans va găzdui împreună cu Barbados, Chile și Germania, o reuniune ministerială consacrată găsirii unui teren comun pentru obținerea de rezultate ambițioase în cadrul COP27.

Miercuri, comisarul Janez Lenarčič va găzdui, împreună cu Belgia și R.D. Congo, un eveniment privind asigurarea asumării răspunderii pentru actele de violență sexuală și pentru alte încălcări ale dreptului internațional umanitar.

Joi, comisarul Lenarčič va coprezida, împreună cu Indonezia și UNOCHA, evenimentul la nivel înalt „Reacția la o avalanșă de crize umanitare: extinderea bazei de resurse și consolidarea rezilienței în fața nevoilor în plină expansiune”.

Alte evenimente la nivel înalt care vor avea loc în cursul săptămânii

Reprezentanții UE vor avea o agendă plină, participând la dezbateri la nivel înalt și la alte evenimente în marja sesiunii Adunării Generale, precum și la numeroase reuniuni bilaterale:

Luni, vicepreședintele executiv Timmermans va ține un discurs programatic în cadrul dezbaterii ce va avea loc cu ocazia Forumului Economic Mondial privind „Accelerarea acțiunilor climatice prin intermediul colaborării între filantropie, sectorul public și cel privat” și va participa la discuțiile privind atingerea unui nivel net al emisiilor egal cu zero și reziliența la schimbările climatice în cadrul Inițiativei Globale Clinton. Înaltul Reprezentant Borrell va participa la masa rotundă „De la Ucraina la America: consolidarea redresării în fața șocurilor globale”, organizată de Consiliul Atlantic. Înaltul Reprezentant Borrell va prezida o reuniune informală a miniștrilor afacerilor externe din UE, în cadrul căreia agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și prioritățile UE în cursul săptămânii de lucru la nivel înalt a Adunării Generale a ONU vor ocupa un loc prioritar pe ordinea de zi.

Marți, 20 septembrie, președinta von der Leyen va participa la summitul liderilor Apelului de la Christchurch, organizat de Franța și Noua Zeelandă. În aceeași zi, aceasta va participa la ediția din 2022 a Goalkeepers’ Global Goals Award, organizată de Fundația Bill și Melinda Gates. Vicepreședintele executiv Timmermans va prezenta observații finale în cadrul reuniunii ministeriale a ONU privind elaborarea unei tranziții energetice juste și echitabile la inițiativa Africii. De asemenea, acesta va participa la o reuniune ministerială privind clima și dezvoltarea, organizată de Regatul Unit și Rwanda. Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Borrell va convoca liderii din Balcanii de Vest la un prânz de lucru. Acesta va reprezenta UE la Conferința donatorilor pentru Fondul Mondial pentru Implicarea și Reziliența Comunităților, organizată de Niger și Elveția, reafirmând angajamentul UE în lupta împotriva radicalizării, a terorismului și a extremismului violent. Comisarul Lenarčič va reprezenta UE la masa rotundă găzduită de Niger pe tema asigurării succesului școlarizării fetelor.

Miercuri, 21 septembrie, președinta von der Leyen va face un anunț în cadrul Conferinței donatorilor pentru Fondul global, găzduită de președintele Joe Biden, reafirmând sprijinul ferm al UE pentru combaterea SIDA, tuberculozei și malariei la nivel mondial. Vicepreședintele executiv Timmermans va participa la Inițiativa globală a ONU pentru sistemele de alertă timpurie în vederea punerii în aplicare a adaptării la schimbările climatice, organizată de Organizația Meteorologică Mondială. De asemenea, acesta va participa la Bloomberg Climate Champions Forum și la masa rotundă informală a liderilor privind politicile climatice, convocată de Secretarul General al ONU, Guterres.

În aceeași zi, Înaltul Reprezentant Borrell va reprezenta UE la cea de a 12-a reuniune plenară ministerială a Forumului mondial pentru combaterea terorismului, coprezidată de Canada și Maroc. Acesta va reprezenta Uniunea Europeană în cadrul unei reuniuni ministeriale privind Mobilizarea internațională pentru dezvoltare și securitate în Sahel și în țările din Golful Guineei, organizată de Franța. El va participa apoi la o reuniune a miniștrilor de externe ai G7.

Joi, 22 septembrie, Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Borrell va găzdui o reuniune ministerială între UE și Consiliul de Cooperare al Golfului și va participa la o reuniune ministerială a Comitetului ad-hoc de legătură privind Palestina, organizată de Norvegia. El va prezenta apoi o declarație în cadrul unei reuniuni a grupului țărilor prietene privind cooperarea pentru asumarea responsabilității în contextul agresiunii împotriva Ucrainei, organizată de Danemarca și Țările de Jos. Acesta va participa la un dineu de lucru al miniștrilor de externe în cadrul relațiilor transatlantice, organizat de Statele Unite.

În cadrul celei de a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, UE se va concentra pe respectarea Cartei ONU și a statului de drept, pe abordarea consecințelor mondiale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, pe promovarea dezvoltării durabile și a drepturilor omului, pe sprijinirea accesului la o educație de calitate, pe consolidarea securității sanitare mondiale și pe combaterea schimbărilor climatice, a declinului biodiversității și a poluării, precum și pe conturarea agendei digitale mondiale. Pentru mai multe detalii, prioritățile UE pot fi consultate aici.

Împreună, UE și statele membre sunt cel mai mare contribuitor financiar la sistemul ONU, furnizând aproape un sfert din bugetul obișnuit al ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.