Acasă Politic Acord de cooperare DNA – Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina

Acord de cooperare DNA – Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina

DISTRIBUIȚI

  166619 – 08102022 – După semnarea în anul 2019 a unui acord de cooperare cu Biroul Național de Investigații (NABU) din Ucraina, care efectuează investigații în cauzele de corupție, în contextul conflictului militar și al situației excepționale în care se găsesc autoritățile judiciare din această țară, DNA a considerat important să extindă cooperarea și cu Biroul de Stat pentru Investigații (SBI) din Ucraina, structură specializată în investigarea infracțiunilor comise de înalții funcționari.

Astfel, la data de 6 octombrie 2022, cu ocazia vizitei efectuate în Ucraina, procurorul șef al DNA Crin-Nicu Bologa s-a întâlnit cu directorul Biroului de Stat pentru Investigații Oleksii Sukhachov.

Au fost discutate modalități concrete de cooperare între cele două instituții, mai ales în contextul stării de război din țara vecină, și a fost semnat acordul de cooperare care pune bazele unei colaborări mai strânse între cele două instituții în domeniul schimbului de informații și sprijin reciproc în investigarea infracțiunilor de natură transfrontalieră.

Proiect: Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere s-ar putea da fără prezenţa unui poliţist

Proba practică de condus în oraş, pentru obţinerea permisului de conducere, ar putea deveni mai relaxată, fără prezenţa unui poliţist. Un proiect de lege, depus de UDMR, propune chiar liberalizarea meseriei de examinator auto. Ministrul de Interne şi specialiştii în condus preventiv nu văd cu ochi răi această iniţiativă, însă şoferii o critică.

Examinatorii de la proba practică pentru obținerea permisului de conducere nu vor mai fi polițiști, ci persoane fizice autorizate. Examinatorii privați vor trebui să aibă peste 23 de ani, permis auto de minim 5 ani, să nu dețină o funcție la vreo școală de șoferi, să urmeze un curs de formare profesională și să treacă un examen în fața Poliției

Inițiatorii proiectului de lege susţin că doar în foste țări comuniste statul are monopol pe astfel de meserii. Ministrul de Interne crede că ideea ar putea scurta timpul de așteptare pentru proba practică.

Ce învață viitorii șoferii la scoală ar trebui schimbat, nu neapărat examinatorul. Aşa cred specialiştii. Iar proba practică ar trebui dată şi în poligon, așa cum este în Austria.

În ultimii ani, procurorii au tot descoperit așa numite fabrici de permise de conducere, ultima la Suceava. Rămâne de văzut dacă liberalizarea meseriei de examinator auto va elimina corupția. Totuși, potrivit proiectului de lege, sala sau proba teoretică se va da tot în fața polițiștilor.

România este, din păcate, pe primul loc în Europa la accidente rutiere soldate cu decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.