Acasă Politic Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

 166759 – 18102022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat luni, 17 octombrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care a avut loc la Luxemburg.

Agenda reuniunii a inclus discuții aprofundate privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, respectiv perspectivele relației UE – China. Totodată, oficialii europeni au abordat subiecte de interes ale agendei internaționale, precum evoluțiile recente din Iran, trimiterea unei misiuni de monitorizare a UE la frontiera Armenia-Azerbaidjan, Liban, Etiopia, Burkina Faso și provocările generate de schimbările climatice.

În cadrul discuțiilor privind agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a salutat participarea prin video-conferință a omologului ucrainean și a condamnat noile atacuri lansate de Rusia asupra orașelor ucrainene/obiectivelor civile, inclusiv cel din cursul zilei de astăzi, în centrul Kievului și în alte orașe din Ucraina, care au ca scop testarea rezilienței societății ucrainene.

A salutat adoptarea de către UE de noi măsuri în sprijinul Ucrainei, respectiv al optulea pachet de măsuri restrictive vizând Federația Rusă, arătând deschidere pentru consolidarea regimului de sancțiuni, prin adoptarea unui nou pachet, în cooperare cu statele din G7 și alți parteneri internaționali, pentru a pune și mai multă presiune asupra Rusiei.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susținere pentru consolidarea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, prin adoptarea celei de-a șasea tranșe a contribuției financiare prin intermediul Facilității Europene pentru Pace și prin lansarea unei misiuni de asistență militară a UE (EUMAM)  pentru antrenarea armatei ucrainene. A menționat, totodată, că România va continua să acorde un sprijin multidimensional pentru Ucraina, amintind inclusiv eforturile țării noastre privind facilitarea exporturilor de cereale și alte produse ucrainene prin porturile românești, amintind că de la începutul crizei, peste 5,2 milioane de tone de cereale au trecut prin România spre destinații terțe, ceea ce reprezintă un sprijin important în gestionarea crizei alimentare la nivel mondial.

Oficialul român s-a referit și la consecințele regionale ale escaladării conflictului de către Rusia și a atras atenția asupra situației Republicii Moldova, al cărei spațiu aerian a fost încălcat de trei rachete rusești în cadrul recentului atac al Rusiei asupra Ucrainei, ceea ce reprezintă o altă violare a dreptului internațional, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un stat neutru, conform Constituției Republicii Moldova. Totodată a menționat importanța ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, care este unul dintre statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina și de efectele acestui conflict, mai ales pentru a face față crizei energetice. În acest context, a menționat faptul că România a început deja livrarea de energie electrică Republicii Moldova.

Totodată, s-a referit și la eforturile diplomatice ale UE și ale statelor membre de izolare a Rusiei la nivel internațional și de contracarare a narativului rus privind consecințele războiului de agresiune la nivel global.  În acest context a arătat că recenta Rezoluție a Adunării Generale a ONU a fost adoptată cu o largă majoritate, iar rezultatele alegerilor din cadrul Conferinței Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care a avut loc la București, au demonstrat că Rusia este din ce în ce mai izolată.

A exprimat susținere, alături de ceilalți miniștri de externe europeni, pentru crearea unui tribunal special pentru crimele de agresiune comise în Ucraina și a arătat că trebuie însă identificată cea mai bună și solidă bază de înființare.

Ministrul Bogdan Aurescu a informat pe ceilalți miniștri de externe cu privire la inițiativa sa, împreună cu omologii ceh, care exercită Președinția în exercițiu a Consiliului UE, polon și suedez de a organiza în marja următorului CAE din luna noiembrie o reuniune informală de lucru dedicată lansării unei reflecții privind viitorul și reforma Parteneriatului Estic în lumina ultimelor evoluții generate de războiul contra Ucrainei și de deciziile luate la Consiliul European din iunie de acordare a statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și a perspectivei europene a Georgiei. Având în vedere relevanța PaE pentru susținerea societății civile belaruse, la această reuniune va fi invitată și liderul opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaya.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat acordul pentru lansarea unei misiuni UE de monitorizare la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan, prin dislocarea unei părți a personalului misiunii de monitorizare a UE din Georgia. A arătat că a lansat ideea noii misiuni de monitorizare în 2021, în contextul turneului regional din Caucaz al ministrului român de externe, împreună cu omologii din Austria și Lituania, în coordonare și cu mandatul Înaltului Reprezentant al UE, J. Borrell.

În cadrul discuțiilor privind perspectiva relațiilor UE-China, purtate în contextul începerii, la 16 octombrie, a celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez și în pregătirea Consiliului European din 20-21 octombrie, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că este nevoie de o creștere a rezilienței economice strategice a UE, de acțiune unită în raportarea la China în plan bilateral și multilateral, de continuare a cooperării cu SUA și alte state partenere, de consolidare a legăturilor cu state din Africa și America Latină și de implementarea Strategiei de cooperare a UE privind Indo-Pacificul și a inițiativei UE Global Gateway.

În ceea ce privește evoluțiile din Iran, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat încălcările grave ale drepturilor omului, inclusiv libertatea de expresie, de întrunire și de manifestare pașnică. A afirmat că România susține, în acest context, extinderea regimului de sancțiuni privind Iran, având în același timp în vedere și informațiile existente cu privire la susținerea de către Iran a agresiunii ruse prin livrarea de drone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.