Acasă Anchete Interne Cercetați pentru spălare de bani și contrabandă

Cercetați pentru spălare de bani și contrabandă

DISTRIBUIȚI

 166782 – 19102022  – Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, efectuează o acțiune, în mai multe județe, pe linia combaterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani si contrabandă.

În cadrul activităților, polițiștii și procurorii efectuează 41 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în 5 județe, la domiciliul unor persoane fizice și la sediile mai multor societăți comerciale.

Activitățile sunt desfășurate pentru documentarea activității infracționale a unui grup infracțional organizat, constituit, potrivit probelor administrate, din anul 2021, membrii acestuia fiind specializați în comiterea infracțiunilor de contrabandă. De asemenea, membrii grupării ar fi fost specializați în spălarea banilor proveniți din comiterea de infracțiuni săvârșite în străinătate.

Contrabanda ar fi constat în introducerea frauduloasă de țigarete în Marea Britanie și spălarea banilor proveniți din contrabandă, cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale.

Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane.

Angajații acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje și, cu ajutorul șoferilor sau ghizilor din autovehicule, ar fi transportat banii în România.

Din datele obținute până în prezent, a rezultat faptul că aceste firme de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați.

Pentru a evita controlul autorităților vamale, banii ar fi fost ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.

După ce autocarul ar fi intrat pe teritoriul României, sumele de bani ar fi fost preluate de către reprezentanți ai grupărilor care ar fi comis infracțiunile.

Aceste persoane ar fi preluat, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși din București sau din stații intermediare, pachetele de bani.

Sumele de bani obținute ar fi fost parțial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar. Din datele obținute până în prezent, sumele de bani astfel transportate ar fi de ordinul milioanelor de lire sterline.

Cu aceleași mijloace de transport s-ar fi realizat, în mod organizat, activități de contrabandă, angajații firmei  facilitând călătorilor, ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană.

Astfel, într-un autocar,  au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi, ce ar fi conținut 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame,  în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Inspectoratului de Poliție Județean Dolj – Serviciul pentru Acțiuni Speciale, polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și al jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.