Acasă Politic Ministrul Aurescu a participat la cea de a 12-a sesiune a Consiliului...

Ministrul Aurescu a participat la cea de a 12-a sesiune a Consiliului de Asociere UE-Israel

DISTRIBUIȚI

166544 – 04102022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat luni, 3 octombrie 2022, prin sistem videoconferință, la cea de-a 12-a sesiune a Consiliului de Asociere UE-Israel, prima astfel de acțiune din ultimul deceniu.

La această reuniune au mai participat Prim-ministrul și ministrul afacerilor externe israelian, Yair Lapid, și Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, alături de miniștri ai afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene și reprezentanți ai Comisiei Europene.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a salutat eforturile diplomatice intense din ultima perioadă întreprinse de ambele părți, UE și Israel, pentru reluarea Consiliului de Asociere și a dialogului politic la nivel înalt, precum și pentru utilizarea judicioasă a tuturor oportunităților de cooperare politică și sectorială UE – Israel, obiective promovate în mod susținut de țara noastră. A exprimat speranța că formatul Consiliului de Asociere va fi folosit în mod regulat și predictibil în perioada următoare.

A reamintit, în context, faptul că a fost printre primii miniștri de externe din UE care au susținut activ și consecvent, încă din anul 2020, inițiativa reluării organizării Consiliului de Asociere cu Israelul, cu care România împărtășește o relație specială, de natură strategică.

Șeful diplomației române a subliniat, totodată, oportunitatea aprofundării pe mai departe a relațiilor dintre UE și Israel, mai ales în actualul context internațional, și a imprimării unui nivel superior de ambiție în cooperarea politică și economică cu Israel, care este unul dintre cei mai importanți parteneri ai UE în Orientul Mijlociu. În context, a subliniat că reuniunea actuală oferă un cadru util pentru consolidarea dialogului politic UE-Israel, pentru fixarea priorităților parteneriatului bilateral, precum și pentru aprofundarea cooperării în domenii de interes comun, precum energia (inclusiv cea regenerabilă), schimbările climatice, securitatea cibernetică, noile tehnologii, agricultura și managementul apei.

Șeful diplomației române a evidențiat angajamentul ferm al României pe linia combaterii antisemitismului, reamintind că definiția de lucru a antisemitismului a fost adoptată grație eforturilor Președinției-în-Exercițiu române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), exercitată în perioada martie 2016 – martie 2017. 

De asemenea, a subliniat că lucrările Consiliului de Asociere reprezintă o platformă potrivită inclusiv pentru abordarea unor subiecte regionale, precum Procesul de Pace din Orientul Mijlociu și căile de realizare a soluției celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, și care este singura opțiune viabilă ce răspunde aspirațiilor ambelor părți. În acest sens, a salutat menționarea susținerii soluției celor două state în discursul rostit recent de premierul Lapid la segmentul de nivel înalt al Adunării Generale ONU. Bogdan Aurescu a reiterat susținerea activă a României pentru orice inițiative, inclusiv măsuri de creștere a încrederii între cele două părți, care să conducă la soluționarea politică a conflictului și implementarea soluției celor două state.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat și exprimat întreaga susținere a României pentru Acordurile Abraham privind normalizarea relațiilor Statului Israel cu o serie de state arabe, subliniind importanța acestora în promovarea securității și stabilității în Orientul Mijlociu.

Consiliul de Asociere UE-Israel a fost convocat în baza Acordului de Asociere UE – Israel intrat în vigoare în anul 2000. Cu prilejul reuniunii CAE din 18 iulie 2022, miniștrii afacerilor externe din statele membre UE au agreat reluarea lucrărilor Consiliului de Asociere UE-Israel, după zece ani în care acest format de cooperare nu a fost organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.