Acasă Anchete Justitie Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) la Luxemburg

Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) la Luxemburg

DISTRIBUIȚI

 166728 – 15102022 – Ministerul Justiției, prin Secretarul de stat George Cătălin Șerban a participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sesiunea Justiție, desfășurată la Luxemburg.

Această primă reuniune a Consiliului JAI, organizată în mandatul Președinției cehe a Consiliului UE, a inclus în agendă teme importante de discuție atât de natură legislativă, cât și nelegislativă: protecția mediului prin intermediul dreptului penal; răspunsul sistemului judiciar și combaterea impunității în contextul crimelor săvârșite în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei; dezbaterea sectorială specifică domeniului justiției în contextul orizontal al statului de drept; ultimele evoluții la nivelul Parchetului European (EPPO); garantarea drepturilor fundamentale în perioadele de criză.

Miniștrii au luat notă de progresele negocierilor, la nivel tehnic, cu privire la Propunerea de Directivă privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal și de înlocuire a Directivei 2008/99/CE (Directiva mediu), obiectivul Președinției cehe fiind acela de a obține un compromis asupra textului la Consiliul JAI din 9 decembrie 2022.

Dezbaterea referitoare la răspunsul sistemului judiciar și combaterea impunității în legătură cu crimele comise în agresiunea Rusiei în Ucraina a oferit oportunitatea unei actualizări cu privire la demersurile de la nivelul internațional, UE și al statelor membre în acest domeniu.

În cadrul dezbaterii, Secretarul de stat George Cătălin Șerban a subliniat contribuția demersurilor României pe diferitele paliere de răspuns la nivel internațional (intervenția în procedurile inițiate de Ucraina la Curtea Internațională de Justiție), european (intervenția în favoarea Ucrainei în cauza introdusă la CEDO împotriva Federației Ruse) și național (investigarea posibilelor crime împotriva umanității de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare). Un demers foarte important anunțat și salutat în cadrul dezbaterilor, inclusiv de către Comisia Europeană, este acela al alăturării României la Echipa Comună de Anchetă (JIT) privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității, acordul fiind semnat astăzi, la Haga, de Procurorul General al României.

Dezbaterea sectorială specifică domeniului justiției în contextul orizontal al statului de drept a avut ca temă formarea judiciară și impactul acesteia asupra accesului la justiție.

În intervenția sa, Secretarul de stat George Cătălin Șerban a evidențiat poziția constantă a României potrivit căreia respectarea statului de drept este o condiţie esenţială a încrederii reciproce dintre statele membre și a aplicării eficiente a dreptului UE, practicienii din domeniul justiției trebuind să beneficieze de o formare adecvată în acest domeniu. A mai subliniat că aceasta reprezintă o cerință utilă și pentru practicienii din țările candidate și potențial candidate. În cadrul prezentării măsurilor de la nivel național, pentru a monitoriza participarea la formarea judiciară și pentru a evalua impactul și eficacitatea acesteia, Secretarul de stat a accentuat că, în practica Institutului Național al Magistraturii, nu au fost percepute tensiuni între obligația de a participa la formare și independența judecătorilor, formarea profesională adecvată constituind în fapt o premisă a independenței magistraților.

Prezentarea ultimelor evoluții la nivelul Parchetului European (EPPO) a beneficiat de prezența Procurorului-șef european. În cadrul reuniunii, a fost abordată și tema lansată de comisarul Reynders și Procurorul-șef european referitoare la posibilitățile de includere în competența EPPO a încălcărilor măsurilor restrictive UE (sancțiunilor). Secretarul de stat George Cătălin Șerban a reiterat poziția constantă a RO de susținere a demersurilor de consolidare a EPPO, inclusiv prin extinderea competențelor acestuia.

Garantarea drepturilor fundamentale în perioadele de criză a constituit tema schimbului de opinii cu Directorul Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA), derulat în cadrul dejunului de lucru. Experiența crizelor recente, precum pandemia COVID-19, a demonstrat capacitatea UE și a SM de a se adapta la provocările privind respectarea drepturilor fundamentale.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI, sesiunea miniștrilor de Justiție, va avea loc în 9 decembrie 2022, la Bruxelles.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.