Acasă Externe Rishi Sunak este oficial premierul Marii Britanii

Rishi Sunak este oficial premierul Marii Britanii

DISTRIBUIȚI

 166852 – 25102022  – Regele Charles al III-lea l-a însărcinat marți pe Rishi Sunak, noul președinte al Partidului Conservator, să formeze un guvern. Sunak are programat un discurs la Downing Street 10, reședința premierului britanic.

El devine cel de-al treilea premier din acest an, după Boris Johnson și Liz Truss, și cel mai tânăr prim-ministru al Marii Britanii din ultimele două secole.

Ales deputat Conservator în 2015 în circumscripția Richmond din comitatul Yorkshire, nord estul Angliei, el a îndeplinit funcția de ministru adjunct, responsabil cu administrația locală (2018 – 2019), ministru adjunct al finanțelor (2019 – 2020) și ministru de finanțe (2020 – 2022). În referendumul din 2016 Sunak a sprijinit ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În vârstă de 42 de ani (cel mai tânăr prim ministru britanic de la contele Liverpool în 1812), Sunak a absolvit studii de filosofie, politică și economie la Universitatea Oxford și a făcut un masterat de economie la Universitatea Stanford din California. Înainte de a intra în politică, el a lucrat în sectorul financiar, printre companii numărându-se și Goldman Sachs. La Stanford el a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Akshata, fiica miliardarului indian N.R: Narayana Murthy, fondatorul companiei Infosys. Sunak și soția sa au o avere estimată de Sunday Times la 730 de milioane de lire sterline.

Sunak, născut la Southampton în sudul Angliei, este fiul unor imigranți indieni din Africa. Tatăl său, de profesie medic de familie, a emigrat din Kenya, în timp ce mama sa, farmacistă, provine din Tanganyka (ulterior Tanzania). Bunicii și părinții săi au emigrat în Marea Britanie după obținerea independenței de către cele două state, când minoritatea indiană a devenit indezirabilă, fiind văzută ca o populație colonizată de britanici acolo și folosită ca un agent exploatator. Sunak este de religie hindusă.

Acum, Sunak are dificila misiune de a stabiliza economia britanică, sever zdruncinată nu doar de creșterea inflației la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani și de severa criză a energiei declanșată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ci și de turbulențele de pe piețele financiare. Acestea au fost cauzate de intenția prim-ministrei demisionare Liz Truss de a reduce masiv impozitele, ceea a dus la prăbușirea cursului lirei sterline la cel mai jos nivel în raport cu dolarul și la creșterea ratei dobânzilor plătite de stat la împrumuturile pentru acoperirea deficitului bugetar. Sursa:g4media.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.