Acasă Social Aparare Secretarul de stat Simona Cojocaru, în Austria și Cehia cu prilejul Zilei...

Secretarul de stat Simona Cojocaru, în Austria și Cehia cu prilejul Zilei Armatei României

DISTRIBUIȚI

 166851 – 25102022  – Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat marți, 25 octombrie, la o ceremonie dedicată Zilei Armatei României organizată la Memorialul Eroilor Români din Cimitirul Central al oraşului Brno, Republica Cehă.

În cadrul ceremoniei – care a fost organizată de Ambasada României în Republica Cehă și la care a luat parte și atașatul apărării, colonelul ing. Iulian Soare – oficialul Ministerului Apărării Naționale a depus o coroană de flori în memoria eroilor români,  alături de autoritățile locale și de reprezentanți ai forțelor armate cehe.

Cu o zi în urmă, pe 24 octombrie, secretarul de stat Simona Cojocaru a luat parte, la Viena, la recepția organizată cu ocazia Zilei Armatei României de Biroul atașatului român al apărării.

În intervenția sa, secretarul de stat a omagiat curajul și loialitatea trupelor române în misiunea lor sacră de garantare și apărare a libertăților fundamentale ale statului român și ale cetățenilor săi, precum și pentru reprezentarea cu mândrie si profesionalism a României în teatrele de operații și în misiunile internaționale.

x x x

În luptele din ultima parte a celui de-al Doilea Război Mondial (decembrie 1944 – mai 1945), pe teritoriul fostei Cehoslovacii şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi 66.500 de militari români. Dintre aceştia, aproximativ 35.000 au adus jertfa supremă.

Jertfa militarilor noștri din cel de-Al Doilea Război Mondial a întărit prietenia dintre România și Cehia, două state cu o istorie și un destin asemănător.

Acum un secol, cooperarea militară între București și Praga în cadrul Micii Înțelegeri a avut la bază principii identice legate de nevoile de securitate și apărare și a creat premisele unui destin comun pentru cele două națiuni.

În Republica Cehă (îndeosebi în Moravia) există numeroase locuri în care se află morminte şi monumente dedicate memoriei eroilor români. În perioada 1951 – 1952 a fost luată decizia ca eroii căzuţi în Moravia şi Boemia să fie exhumaţi şi transferaţi în Cimitirul Central al oraşului Brno.

Memorialul Eroilor Români din Cimitirul Central al oraşului Brno reprezintă principalul loc comemorativ dedicat eroilor români care s-au jertfit pe pământ cehesc, aici găsindu-și odihna veșnică 1570 de soldaţi români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.