Acasă Social Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP

Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP

DISTRIBUIȚI

 166528 – 02102022  – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Ședința extraordinară a CMSU a fost convocată ca urmare a situației creată de apariția unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și adâncime de 1,5 m- 2m, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roșia Montană, jud. Alba.

În data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 16, reprezentanți ai primăriei Roșia Montană au observat apariția unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roșia Montană a anunțat evenimentul prin SNUAU 112.  În acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat.

Deținătorul acumularării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roșia Montană. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La fața locului se află echipe ale ISU Alba și ale A.N „Apele Române”, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervențiilor. De asemenea, pe baza informațiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creșteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roșia Montană, debitele vor fi relativ staționare”, a subliniat ministrul  Barna Tánczos.

Specialiștii ANAR au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar și un debit redus prin conducta de preaplin. Pentru coborârea nivelului în lac cu 4-5m IJSU Alba a început deja montarea pompelor de 10000 l/min. Pomparea se va face gradual, ținând cont de condițiile din aval. Nu sunt semnalate infiltrații în galeria golirii de fund.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.