Acasă Externe Agenda Europeana A intrat în vigoare interdicția UE privind produsele din tutun încălzit aromatizate

A intrat în vigoare interdicția UE privind produsele din tutun încălzit aromatizate

DISTRIBUIȚI

 167199 – 24112022 – Miercuri, 23 noiembrie, în UE a intrat în vigoare interdicția privind produsele din tutun încălzit aromatizate.

Statele membre au la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională. Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.

Potrivit Comisiei Europene, consumul de tutun reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate care poate fi evitat și în același timp cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, provocând anual moartea a aproape 700.000 de persoane. Potrivit statisticilor, circa 50 % dintre fumători mor prematur (în medie, cu 14 ani mai devreme).

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor din UE rămâne ridicat (26 % din totalul populației și 29 % din numărul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani).

Comisia a stabilit că a avut loc o modificare substanțială a circumstanțelor referitoare la produsele din tutun încălzit. Raportul privind stabilirea unei modificări substanțiale a circumstanțelor în ceea ce privește produsele din tutun încălzit oferă informații și statistici privind evoluțiile pieței care demonstrează că a existat o creștere a volumului vânzărilor de produse din tutun încălzit cu cel puțin 10 % în cel puțin cinci state membre și că volumul vânzărilor de produse din tutun încălzit la nivelul comerțului cu amănuntul a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii.

Conform raportului, în perioada 2018-2020, în România volumul vânzărilor de produse din tutun încălzit, în milioane de țigarete, a crescut cu 72%.

Un sondaj privind atitudinea europenilor față de o serie de probleme legate de fumat, publicat de Comisia Europeană în februarie 2021, arată că mai puțin de un sfert (23%) dintre respondenți fumează țigări în cutie, trabucuri, trabucuri sau pipă, o scădere cu trei puncte procentuale față de 2017. 14% dintre respondenți au încercat cel puțin o dată sau de două ori țigările electronice, în timp ce aproximativ unul din douăzeci (6%) spun același lucru pentru produsele din tutun încălzit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.