Acasă Politic A patra Conferință a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova va avea...

A patra Conferință a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova va avea loc la Chișinău, în prima parte a anului 2023

DISTRIBUIȚI

 167170 – 22112022– Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-prezidat luni, 21 noiembrie 2022, la Paris, alături de ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, Catherine Colonna, precum și de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, Conferința ministerială a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova, format creat și co-prezidat de miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței.

Aflat la cea de a treia ediție, după reuniunile ministeriale desfășurate anul acesta la Berlin, la 5 aprilie, respectiv la București, la 15 iulie, evenimentul a beneficiat de participarea Președintelui Franței, Emmanuel Macron și a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care au susținut intervențiile de încheiere ale Conferinței. La Conferință a mai participat, din partea Rep. Moldova, și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și alți miniștri de resort.

Discuțiile ministeriale purtate la Paris s-au concentrat asupra identificării de soluții operaționale la provocările cele mai presante cu care se confruntă Rep. Moldova. O atenție deosebită a fost acordată crizei energetice care afectează profund cetățenii Rep. Moldova și generează dificultăți economice majore Chișinăului.

În acest context, a fost convenită mobilizarea pe mai departe a unui solid sprijin concret, politic, financiar și tehnic, al comunității internaționale pentru Rep. Moldova. Astfel, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a punctat coordonatele principale ale asistenței alocate Rep. Moldova de România în actualul context dificil.

Printre acestea, a punctat sprijinul bugetar direct în valoare de 10 milioane de euro transferat în luna octombrie, reacția promptă privind facilitarea livrărilor de curent electric, începând cu 14 octombrie, precum și finanțarea, în perioada următoare, prin Acordul de asistență nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, a unor proiecte în domenii strategice precum educația și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică.

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat susținerea fermă pe care România o acordă Republicii Moldova cu privire la avansarea parcursului european și implementarea eficientă a reformelor.

Nu în ultimul rând, copreședinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei de Sprijin au prezentat pe scurt rezultatele activității desfășurate, cu accent asupra perioadei trecute de la Conferința ministerială de la București, din 15 iulie 2022, în domeniile de acțiune acoperite, respectiv: situația umanitară a refugiaților din Ucraina, combaterea corupției (Grupul de lucru dedicat este co-prezidat de România – prin Ministerul Justiției – și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), securitatea energetică, asistența financiară, managementul frontierelor și reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

Următoarea ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova va avea loc la Chișinău, în prima parte a anului 2023.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.