Acasă Social ANCOM actualizeaza reglementarile dedicate persoanelor cu dizabilitati

ANCOM actualizeaza reglementarile dedicate persoanelor cu dizabilitati

DISTRIBUIȚI

167013 – 09112022 – ANCOM supune consultarii publice un proiect de decizie care actualizeaza masurile de reglementare adresate persoanelor cu dizabilitati, avand in vedere schimbarile legislative aduse de Legea nr.198/2022, prin care Codul european al comunicatiilor electronice a fost transpus in legislatia nationala.

In perioada 31 mai 2022 – 30 iunie 2022, ANCOM a supus unei consultari publice cu titlu preliminar un proiect de decizie ce viza masurile adresate utilizatorilor cu dizabilitati, proces derulat exclusiv cu caracter informativ tinand cont de faptul ca, la data lansarii consultarii, Legea nr. 198/2022 se afla in faza finala a procedurii parlamentare de adoptare. Asadar, pentru a asigura un nivel ridicat de transparenta cu privire la masurile propuse de ANCOM, precum si o perioada mai lunga de consultare a intentiilor Autoritatii in acest domeniu de activitate, a fost solicitata opinia partilor interesate cu privire la acest proiect de decizie.

Proiectul de decizie propune o serie de masuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilitati in scopul asigurarii unui nivel optim de acces al acestora la serviciile de comunicatii electronice, precum si a unui nivel ridicat de informare prin modalitati concrete care sa raspunda nevoilor acestora.

Masuri privind accesul la servicii de comunicatii electronice

Luand in considerare necesitatea adaptarii pachetelor tarifare existente pe piata la specificul de consum al persoanelor cu dizabilitati vizuale, respectiv auditive si/sau de vorbire, Autoritatea propune doua configuratii de pachete de servicii ce contin un nivel minim de unitati de consum, la tarife maxime recomandate a fi percepute de catre furnizori.

Astfel, pentru utilizatorii finali cu dizabilitati auditive si/sau de vorbire, ANCOM propune punerea la dispozitie a pachetelor de servicii mobile care sa contina un numar nelimitat de SMS-uri utilizabile in reteaua proprie si 300 de SMS-uri utilizabile in retelele nationale, la un tarif recomandat de 4 euro/luna, inclusiv TVA, si, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/luna, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 6 euro/luna, inclusiv TVA.

Pentru utilizatorii finali cu dizabilitati vizuale, se propune configurarea pachetelor de servicii mobile care sa contina 2.000 de minute utilizabile in reteaua proprie si 500 de minute utilizabile in retelele nationale, la un tarif recomandat de 2 euro/luna, inclusiv TVA, si, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/luna, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 4 euro/luna, inclusiv TVA.

Masuri de informare

La solicitarea utilizatorilor finali cu dizabilitati, furnizorii sunt obligati sa puna la dispozitia acestora materiale informative intr-un format accesibil si relevant pentru persoanele cu dizabilitati, in care sunt prezentate, in mod clar, functiile si modul in care echipamentele terminale pot raspunde nevoilor acestora.

Pentru a maximiza posibilitatea utilizatorilor finali cu dizabilitati de a utiliza serviciile de comunicatii electronice destinate publicului, furnizorii vor trebui sa puna la dispozitia acestora o serie de informatii minimale referitoare la serviciile oferite, prin intermediul unor modalitati specifice, adaptate nevoilor acestor utilizatori.

Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 09.12.2022, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.